Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja. Te trzy określenia były inspiracją i motywem przewodnim projektu wnętrz Fedde Bistro. Ważnym aspektem, który miał również wpływ na powstanie projektu była lokalizacja. Centrum Gdyni, ul. Świętojańska i charakterystyczne położenie w sąsiedztwie Pomnika Harcerzy oraz Kamiennej Góry zobowiązywało do przyjęcia pewnych założeń. Projekt wnętrz wykonali Maciek Ryniewicz i Rafał Kaletowski.
Charakter wnętrza nawiązuje do gdyńskiego modernizmu, który jest wizytówką Gdyni. Sam lokal naładowany jest mnóstwem detali i szczegółów odwołujących się do gdyńskiej architektury pierwszej połowy XX wieku. Inspiracje te można zauważyć zarówno w skali całego założenia, jak i samych materiałach wykończeniowych. Surowe elementy takie jak odsłonięte miejsca gdzie widać beton lub instalacje zostały przełamane delikatnymi i eleganckimi krągłościami widocznymi w konstrukcji baru, ścian, sufitu oraz dodatków takich jak oświetlenie.
Drobne mosiężne akcenty dodają wnętrzu elegancji i szyku, a marmurowe elementy - odrobiny luksusu. Ukłonem w stronę gdyńskich tradycji architektonicznych jest zastosowanie posadzki lastrykowej, która pojawiała się niemalże w każdej przedwojennej kamienicy w Gdyni.
Układ funkcjonalny bistro tworzy kameralny klimat z możliwością podglądania tego, co dzieje się w kuchni. Sala podzielona została na dwie strefy, które w nieznaczny sposób różnią się od siebie. Połączenie tych rozwiązań tworzy spójną całość o ponadczasowym klimacie z delikatnym charakterem gdyńskiego modernizmu.
Fedde Bistro to lokal, którego ojcem jest mistrz sztuki kulinarnej - Jacek Fedde. Po latach poszukiwań idealnego miejsca na restaurację, zdecydował się wraz z restauratorką Julitą Żbikowską na otwarcie klasycznego bistro w Gdyni w Baltiq Plaza.
Kuchnia Jacka Fedde to suma jego doświadczeń, a że w ciągu swojej kilkunastoletniej już kariery zdarzyło mu się pracować w restauracjach irlandzkich, francuskich a nawet na Karaibach – jego dania cechuje niczym nieskrępowana swoboda, fantazja i koloryt. Ziemniaki gotuje metodą podpatrzoną od najlepszych szefów, marmoladę z mango przygotowuje na sposób mieszkańców Goa, ale dorsza już po kaszubsku. I to właśnie oraz świeżość, lokalność produktów w rozumieniu Jacka Fedde stanowi kuchnię autorską, którą proponuje w Gdyni.
Restauracja Fedde Bistro
Projekt wnętrz: Maciej Ryniewicz i Rafał Kaletowski
Realizacja: lipiec 2016
Zdjęcia: Tom Kurek
Lokalizacja: Gdynia
źródło: Fedde Bistro
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Prezentowany asortyment wspinaczkowy Sklepu Górskiego Taternik zainspirował architektów z pracowni...
czytajPawilon wystawienniczy firmy Hermès na Baselworld 2013 został zaprojektowany przez...
czytajPracownia Peter Ebner and Friends przeprowadziła gruntowny remont pokaźnego budynku...
czytajStudio projektowe Sikora Wnętrza Architektura zawsze zaskakuje. Zobacz wnętrze salonu...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz