Cukiernia i restauracja sowa przez kilka lat działała w pojedynczym segmencie
zlokalizowanym na jednej z głównych ulic londyńskiej dzielnicy Ealing - High
Street.
Kiedy właściciele zdecydowali się na powiększenie oraz zmianę wizerunku lokalu zwrócili się do nas o pomoc zarówno przy wystroju wnętrza jak i dostosowaniu powierzchni (powiększonej o drugi segment, pomieszczenia w piwnicach i na piętrze) do nowych założeń funkcjonalnych. Celem było uzyskanie dwóch lokali cukierni i restauracji, obsługiwanych przez wspólne zaplecze i mogących funkcjonować zarówno niezależnie jak i razem.
Wymagało to wyburzenia ściany konstrukcyjnej oddzielającej oba segmenty. Jej
miejsce zajęła szklana, składana ściana która choć zazwyczaj pozostaje
zamknięta może zostać całkowicie złożona.
Istotne było również wydzielenie pomieszczeń mogących działać jako niezależne sale obsługujące mniejsze uroczystości.
Dużym wyzwaniem była logistyka remontu. Przedsięwzięcie należało zaplanować w ten sposób by istniejący lokal mógł działać jak najdłużej oraz by oba lokale pozostawały zamknięte przez jak najkrótszy czas.
Założeniem właścicieli było stworzenie restauracji oferującą kuchnię polską we
współczesnej odsłonie.
Samo wnętrze miało być osadzone w klimacie londyńskim z odniesieniami do
Polski. Ponieważ szczególnie przed remontem dużą grupę klientów stanowiła
Polska emigracja powojenna, z okresu stanu wojennego oraz najnowsza
właścicielom zależało na umieszczeniu w lokalu zdjęć przedstawiających
charakterystyczne dla naszego kraju miejsca, krajobrazy, zwierzęta.
Cześć sprzedażowa cukierni została zaprojektowana i wykonana zgodnie ze
standardami Cukierni Sowa. Aby wpisać ją w klimat miejsca wprowadziliśmy
jedynie niewielkie modyfikacje względem standardów - posadzki z wiktoriańskich płytek, elementy żeliwne, klasyczne płytki cegiełki oraz dużą ekspozycję towarów bezpośrednio przy oknie.
Do cukierni przynależy dodatkowo niewielka salka oraz większa sala na piętrze. Przy projektowaniu tego stosunkowo ciemnego pomieszczenia z oknami wychodzącymi na podwórko od strony zaplecza staraliśmy się przede wszystkim aby to pomieszczenie sprawiało wrażenie przestronnego i słonecznego.
Głównym zadaniem projektowym była cześć restauracyjna. Postanowiliśmy
wyeksponować piękną stara cegłę z której wykonano ściany lokalu i zestawić ją
z naturalnym dębem. Oba ciepłe materiały zostały zrównoważone czernią sufitów kryjącą instalacje oraz odcieniami błękitów.
Ponieważ od zawsze jedną z głównych atrakcji lokalu były pierogi, które są lepione na miejscu na oczach gości, miejsce w którym powstają zostało podkreślone w szczególny sposób. Zaprojektowaliśmy budkę do lepienia pierogów z ażurowymi ściankami z wałków.
Na ścianach wyeksponowano elementy identyfikacji wizualnej Cukierni Sowa tak aby podkreślić związek marki także z tym miejscem.
Półki poza elementami dekoracyjnymi mieszczą polskie produkty spożywcze które można nabyć w sąsiednim sklepie z polska żywnością.
W mniejszej sali znalazł się bar na co dzień służący jako wydawka, zmywalnia oraz kilka dodatkowych stolików. Całość można nastrojowo oświetlić świeczkami ustawionymi na ceglanych "wypustkach" ściany. Tu również pojawia się polsku akcent - mapa Polski.
Po remoncie i zmodernizowanie menu restauracja zyskała nowe życie. Przybyło
wielu nowych klientów, szczególnie obcokrajowców. Lokal cieszy się tak dużym
powodzeniem, że właściciele myślą o dalszej rozbudowie.
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!