Piekarnia jest zlokalizowana w Bydgoszczy na ul. Jatki. To krótka, bo zaledwie 70 metrowa ulica, która w 2015 roku została odtworzona po ponad 50 - letniej nieobecności na mapie miasta.
Pomysł na stworzenie lokalu, w którym na miejscu będzie wypiekany doskonałej jakości chleb, a który będzie funkcjonować zarówno jako sklep jak i bistro był inspirowany dziadkiem właścicielki, który był piekarzem.
Motto lokalu to „nowe oblicze smaku chleba”.
To że pieczony na miejscu chleb jest kluczowym elementem „Piekarni” wpłynęło na jej układ funkcjonalny.
Zachowano wgląd w głąb zaplecza, tak by można było obserwować proces powstawania wypieków.
Centralny punkt „Piekarni” stanowi ekspozycja pieczywa.
Ekspozycja zarówno rozmaitych rodzajów chleba, bułek, bagietek którym dedykowano całą ścianę, jak i ekspozycja produktów piekarniczych, przekąsek i napojów pokazywanych w długiej ladzie sprzedażowej.
Metalowa konstrukcja półek na wypieki została zaprojektowana tak by była możliwie delikatna i nie przesłaniała pieczywa.
Dzięki nieoczywistej, lekko rzeźbiarskiej formie niezależnie od ilości wystawianych produktów uniknięto efektu pustki na półkach.
Kluczowym wyborem było określenie barwy która będzie stanowić optymalne tło dla pieczywa.
Wybrano kobalt, który pięknie podkreśla ciepły, złotawy odcień chleba.
Dobór materiałów wykończeniowych miał podkreślić elegancki ale jednocześnie nieformalny charakter miejsca, które jest zarówno knajpką jak i piekarnią (warsztatem, miejscem pracy).
Połączenie kobaltu, mosiężnych dodatków i marmurowych blatów nawiązuje do francuskich boulangerie. Przełamuje je posadzka inspirowana patchwork’ami, betonowa lada, niewykończone ściany oraz instalacje widoczne pod sufitem.
Drewniane okładziny ścian urozmaicają delikatne nafrezowania i mosiężne detale. Wykończenie ram okiennych czeczotem to ukłon w stronę dziadka, u którego właścicielka widywała meble wykończone właśnie tym fornirem.
Do rodzinnej tradycji odwołano się także przy wykańczaniu słupa mającego przypominać tradycyjny piec. Został on wykończony kaflami piecowymi, zamontowano w nim drzwiczki do pieca, na którymi zawieszono stare łopaty piekarnicze.
Wprowadzono zróżnicowane siedziska dostosowane do potrzeb odmiennych użytkowników. Mimo stosunkowo niedużej powierzchni znajdziemy tu: duży wspólny stół, podwójne stoliki, wysoką ladę ze stołkami barowymi, sofkę z fotelikami i tzw. „pieniek”. To siedzisko z pojedynczego pnia drewna, na tyle uniwersalne, że każdy może określić w jaki sposób z niego skorzystać. Można na nim przysiąść, ale także odstawić zakupy.
Przewidziano dwa rodzaje menu.
Produkty ze stałej oferty przedstawiają ręcznie wypisane kredowe tablice.
Promocje, oferty dzienne itp. są wypisywane na papierowym rulonie, który można z łatwością zmieniać.
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!