Seafood Station to restauracja, która mieści się w Sopot Centrum, przy nowej ulicy, stanowiącej przedłużenie Monte Cassino. Wnętrze lokalu swoim stylem nawiązuje do starych targów rybnych.
Inspiracją były liczne podróże do klimatycznych nadmorskich miejscowości. Celem było wnętrze restauracji, które jest zarazem proste i autentyczne - tak jak targi rybne, a jednocześnie by łaczyło sie z klimatem Sopotu. Wnętrze swoim stylem nawiązuje do Fishermens Warf w San Francisco czy Mercado da Ribeira w Lizbonie. Podczas swoich podróży m.in. do kolonialnego Manaus w brazylijskiej dżungli, dr hab. Jan Sikora z pracowni Sikora Wnętrza wykonał dziesiątki szkiców detali, które posłużyły jako inspiracja do projektu. Wnętrze jest więc surowe (kafle na ścianach wykonywane tradycyjną metodą, stół z ciętych bali), ale nie pozbawione designerskich smaczków (jak np. klasyczna i wysmakowana lampa: "Mimosa" firmy Atelier Areti czy unikalny zegar "Barcelona" firmy Nomon). Całość uzupełniona jest detalami luźno nawiązującymi do historycznego Sopotu: zdobione drzwi, marmur bianco carrara, okładziny drewniane czy tapicerowana kanapa. Lokal jest miejscem typu grill bar i serwuje m.in. ostrygi Rockefeller, caviche czy wyśmienity tuna steak.
Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!