Konferencja HoReCa w architekturze

Konferencja HoReCa w architekturze

Pod pojęciem HoReCa w architekturze kryje się wszystko, co wchodzi w zakres usług oraz działań aranżacyjnych, funkcjonalnych i technicznych związanych z sektorem gastronomicznym i hotelarskim. W trakcie naszej konferencji zajmiemy się najnowszymi trendami w projektowaniu tych obiektów, które są bardzo częstym przedmiotem zamówień wśród architektów. 

Znani specjaliści z branży HoReCa wskażą na jakie aspekty szczególnie zwrócić uwagę, ażeby wynik pracy projektanta spełniał oczekiwania zarówno klientów, jak i zarządców oraz inwestorów tych obiektów. Zapraszamy na naszą konferencję Horeca w architekturze 26 marca 2025 na godz. 9:30 do Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Zarejestruj się już teraz!

Konferencja Horeca w architekturze

                

 

 

 

   

9:30 Powitanie gości

Krzysztof Sołoducha, Grupa Sztuka Architektury

 

9:30 – 10:00 Budowanie Guest Experience przestrzeni w branży HoReCA i Hospitality. Współpraca architekta z inwestorem.

 

Prezentację poprowadzi: Piotr Grajewski, Grajewski Consulting

Piotr Grajewski jest przedsiębiorcą i konsultantem biznesowym z ponad 25-letnim doświadczeniem w branży Hospitality. Specjalizuje się w doradztwie strategicznym i operacyjnym. Realizuje projekty w obszarach: kreacja konceptów, zarządzanie operacyjne, zarządzanie finansami, budowanie i motywowanie zespołów, zarządzanie produktem, rozwój sieci, przejęcia i akwizycje. Zrealizował ponad 50 projektów w tym dla marek sieciowych (Whiskey in the Jar), hotelowych (Puro Hotels), minibrowarów restauracyjnych (Jan Olbracht, Księży Młyn, Sowiduch). Doradzał spółce PL 2013 (Stadion Narodowy) i parkom rozrywki Majaland w ramach budowania strategii sprzedaży oferty F&B. Wspierał zagranicznych inwestorów we wprowadzaniu konceptów na Polski rynek (Black Real Burgers).


10:00 – 10:20 Prezentacja firmy HEWI

Temat w opracowaniu.

 

10:20 – 10:50 Design synestetyczny - architektura przyszłości dla branży Horeca i Hospitality

 

I. Wstęp: Wprowadzenie do designu synestetycznego

- Jak percepcja zmysłowa wpływa na doświadczenie wnętrz ? Przykłady złych rozwiązań/błędów/problemów/obecnych wyzwań - zbudowanie zaciekawienia w odbiorcy i potrzeby

- Dlaczego to ważne w HORECA? - uzasadnienie, statystyka (nowe potrzeby obecnych społeczeństw)

- Czym jest design synestetyczny? - krótki opis pojęcia, opis zastosowania ( DS jako odpowiedź na nowe potrzeby)

 

II. Jak projektować i mierzyć synestezję?

- Czy synestezję da się zaprojektować? Omówienie narzędzi i metod stosowanych w multisensorycznym projektowaniu wnętrz - przejście od generalnych zastosowań do specyficznych, szczególnie dla branży HoReCa

- Jak mierzyć doświadczenie multisensoryczne? Krótkie wprowadzenie do badań percepcji przestrzeni/doświadczenia użytkownika

 

III. Program przestrzenny (w architekturze wnętrz) a komercjalizacja przestrzeni hotelowej i restauracyjnej

- Jak architektura wnętrza opiekuje się naszym gościem? Wykorzystanie designu do komunikacji z klientem ( podejście multisensoryczne = podświadomy gest gościnności )

- Czy synestezja może zwiększać sprzedaż? Jak multisensoryczne doświadczenie wpływa na decyzje gości.

- Wyzwania i przyszłość – czy design synestetyczny stanie się standardem w branży HORECA?

 

IV. Podsumowanie

Kluczowe wnioski:

- Zmysły to niepomijalny łącznik człowieka z otoczeniem.

- Design synestetyczny to odpowiedź na zmieniające się potrzeby społeczeństwa.

- Synestezja jako strategia projektowa.

- Wartość biznesowa designu synestetycznego.

 

Prezentację poprowadzi: Anna Milczarek, studio projektowe AFORM

Anna Milczarek ukończyła wydział Architektury Wnętrz ASP w Warszawie. Stypendium Rektora ASP (2022/23). Od 2016 roku prowadzi studio projektowe AFORM. W pracy łączy wiedzę o człowieku i przestrzeni  z bogatym doświadczeniem zawodowym – tworzy projekty wnętrz, skupiając się na oddziaływaniu przyjaznym zmysłom i emocjom użytkownika.

 

10:50 – 11:15 Przerwa kawowa

 

11:15 – 11:35 Wyposażenie wnętrz w branży HoReCA i Hospitality – na co zwracać uwagę. Perspektywa projektanta wzornictwa

 

Prezentację poprowadzi: Łukasz Paszkowski, Łukasz Paszkowski Design

Łukasz Paszkowski jest projektantem wzornictwa przemysłowego. Od wielu lat współpracuje indywidualnie z polskimi producentami sprzętu AGD, mebli i elementów wyposażenia wnętrz. Jest wielokrotnym finalistą konkursu Young Design organizowanego przez Instytut Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie. Konkurs ma na celu wskazanie najbardziej obiecujących projektantów młodego pokolenia, takich, którzy rozumieją rynek i będą umieli w przyszłości pracować z przemysłem. Stypendysta Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia 2012/2013. W pracy projektanta skupia się na identyfikowaniu i rozwiązywaniu realnych potrzeb użytkowników. Łamie utarte schematy poszukując innowacyjnych rozwiązań. Jego projekty zdobywały nagrody Must Have, Red Dot Design, Dobry Design czy Jump the Gap.

 

11:35 – 12:05 Przestrzenna i techniczna organizacja ciągu technologicznego w branży Horeca – porady dla architektów

 

Prezentację poprowadzi: dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk

Dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk to doświadczony projektant technologii obiektów gastronomicznych. Posiada szerokie umiejętności w projektowaniu oraz doświadczenie zdobyte w prowadzeniu innowacyjnych projektów w branży hotelarskiej. W swojej karierze współpracowała z prestiżowymi uczelniami oraz instytucjami, co podkreśla jej zaangażowanie w rozwój technologii w gastronomii. Jej udział w różnych projektach oraz umiejętności akademickie sprawiają, że jest cennym ekspertem w swojej dziedzinie. Zrealizowała wiele konceptów w branży hospitality, m.in. Hotel Europejski, Kantyna Google, Kantyna Intel oraz wiele innych. Prowadzi od 2002 roku firmę Gastro-projekt zajmującą się  projektowaniem  technologii obiektów gastronomicznych, kuchni hotelowych i  szpitalnych. 

 

12:05 – 12:25 Prezentacja firmy Winterhalter

 

Temat w opracowaniu.

 

12:25 – 12:40 Przestrzenna i techniczna organizacja sal konferencyjnych - porady dla architektów

 

Znaczenie sal wielofunkcyjnych dla funkcjonowania hotelu.

Wymagania przestrzenne i funkcjonalne sal wielofunkcyjnych

Prezentację poprowadzi Piotr Koziorowski, Golden Tulip Warsaw Airport

 

Piotr Koziorowski od 2020 roku pełni funkcję Dyrektora Generalnego Golden Tulip Warsaw Airport, odpowiadając za zarządzanie operacyjne, politykę cenową i rozwój strategii sprzedaży. Mam 20 lat doświadczenia w hotelarstwie, obejmującego zarządzanie recepcją, działem rezerwacji oraz housekeepingiem w hotelach Best Western, Hyatt Regency i Intercontinental.

 

12:40 – 13:10 Przestrzenna i techniczna organizacja restauracji pracowników w budynkach biurowych   – porady dla architektów

 

Prezentację poprowadzi dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk

Dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk to doświadczony projektant technologii obiektów gastronomicznych. Posiada szerokie umiejętności w projektowaniu oraz doświadczenie zdobyte w prowadzeniu innowacyjnych projektów w branży hotelarskiej. W swojej karierze współpracowała z prestiżowymi uczelniami oraz instytucjami, co podkreśla jej zaangażowanie w rozwój technologii w gastronomii. Jej udział w różnych projektach oraz umiejętności akademickie sprawiają, że jest cennym ekspertem w swojej dziedzinie. Zrealizowała wiele konceptów w branży hospitality, m.in. Hotel Europejski, kantyna Google, kantyna Intel. Prowadzi od 2002 roku firmę Gastro-projekt zajmującą się  projektowaniem  technologii obiektów gastronomicznych, kuchni hotelowych i  szpitalnych.    

 

13:10 - 13:40 Przestrzenie hospitality w biurowcach – doświadczenia szefa kuchni

 

Prezentacja będzie praktycznym spojrzeniem na zagadnienia optymalizacji, wykorzystania nowych technologii oraz współpracę projektantów i szefa kuchni na etapie wstępnych koncepcji. W prezentacji pojawi się odpowiedź na pytanie jak projektować kuchnie zoptymalizowane, odpowiedzialne społecznie oraz wpisujące się w trendy światowe.

Prezentację poprowadzi Michał Fabiszewski, Sodexo

Michał Fabiszewski to podróżnik, Master Chef, Global Chef, doradca kulinarny i wykładowca akademicki. Ambasador kampanii Chefs for Change. Jeden z Szefów Kuchni podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu. Zwycięzca prestiżowego konkursu Cook for Change w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”.

 

Jako Główny Szef Kuchni, odpowiada za tworzenie menu dla sieci restauracji Sodexo Polska. Szczególnie zaangażowany w poszerzanie wyboru dań o opcje roślinne. Dba o selekcję najlepszej jakości produktów i partnerstw z dostawcami. Służy swoją ekspertyzą przy pokazach live cooking i warsztatach kulinarnych, które prowadzi dla klientów firmy. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro. Gotował na 5 kontynentach. Szanuje tradycje kulinarne i naturalne produkty. W kuchni szuka prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży!

13:40 – 14:20 Oczekiwania inwestorów od architektów w projektowania stref Wellness i Spa

 

Poruszane zagdanienia:

Funkcjonalność obiektów SPA i Wellness.

Technologie i materiały obiektów SPA i Wellness.

Zrównoważony rozwój w obiektach SPA i Wellness.

Tendencje i trendy rozwojowe w branży SPA i Wellness.

 

Prezentację poprowadzi Aneta Muller, SPA Consulting

Aneta Muller: od 20 lat wspiera inwestycje w branży hotelowych spa. Opracowuje koncepcje i filozofie spa. Współpracuje z architektami i dekoratorami wnętrz. Autorka artykułów do pracy branżowej, tj. Świat hoteli, Beaty form, LNE. Autorka wielokrotnie nagrodzonych stref spa – min. w Zamku Topacz, Herbarium, Pałacu Mierzęcin. Prowadzi firmę SPA Consulting

 

14:20 – 15:00 Zakończenie konferencji i biznes mixer  

Uczestnicy indywidualni

Udział bezpłatny. Decyduje kolejność zapisów.


Firmy

Koszt udziału osób reprezentujących dostawców materiałów dla branży Horeca jest ustalany indywidualnie. Prosimy o kontakt [email protected]

W razie pytań prosimy o kontakt: [email protected]

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!