Pod pojęciem HoReCa w architekturze kryje się wszystko, co wchodzi w zakres usług oraz działań aranżacyjnych, funkcjonalnych i technicznych związanych z sektorem gastronomicznym i hotelarskim. W trakcie naszej konferencji zajmiemy się najnowszymi trendami w projektowaniu tych obiektów, które są bardzo częstym przedmiotem zamówień wśród architektów.
Znani specjaliści z branży HoReCa wskażą na jakie aspekty szczególnie zwrócić uwagę, ażeby wynik pracy projektanta spełniał oczekiwania zarówno klientów, jak i zarządców oraz inwestorów tych obiektów. Zapraszamy na naszą konferencję Horeca w architekturze 26 marca 2025 na godz. 9:30 do Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie. Zarejestruj się już teraz!
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krzysztof Sołoducha, Grupa Sztuka Architektury
Prezentację poprowadzi: Piotr Grajewski, Grajewski Consulting
Piotr Grajewski jest przedsiębiorcą i konsultantem biznesowym z ponad 25-letnim doświadczeniem w branży Hospitality. Specjalizuje się w doradztwie strategicznym i operacyjnym. Realizuje projekty w obszarach: kreacja konceptów, zarządzanie operacyjne, zarządzanie finansami, budowanie i motywowanie zespołów, zarządzanie produktem, rozwój sieci, przejęcia i akwizycje. Zrealizował ponad 50 projektów w tym dla marek sieciowych (Whiskey in the Jar), hotelowych (Puro Hotels), minibrowarów restauracyjnych (Jan Olbracht, Księży Młyn, Sowiduch). Doradzał spółce PL 2013 (Stadion Narodowy) i parkom rozrywki Majaland w ramach budowania strategii sprzedaży oferty F&B. Wspierał zagranicznych inwestorów we wprowadzaniu konceptów na Polski rynek (Black Real Burgers).
Temat w opracowaniu.
I. Wstęp: Wprowadzenie do designu synestetycznego
- Jak percepcja zmysłowa wpływa na doświadczenie wnętrz ? Przykłady złych rozwiązań/błędów/problemów/obecnych wyzwań - zbudowanie zaciekawienia w odbiorcy i potrzeby
- Dlaczego to ważne w HORECA? - uzasadnienie, statystyka (nowe potrzeby obecnych społeczeństw)
- Czym jest design synestetyczny? - krótki opis pojęcia, opis zastosowania ( DS jako odpowiedź na nowe potrzeby)
II. Jak projektować i mierzyć synestezję?
- Czy synestezję da się zaprojektować? Omówienie narzędzi i metod stosowanych w multisensorycznym projektowaniu wnętrz - przejście od generalnych zastosowań do specyficznych, szczególnie dla branży HoReCa
- Jak mierzyć doświadczenie multisensoryczne? Krótkie wprowadzenie do badań percepcji przestrzeni/doświadczenia użytkownika
III. Program przestrzenny (w architekturze wnętrz) a komercjalizacja przestrzeni hotelowej i restauracyjnej
- Jak architektura wnętrza opiekuje się naszym gościem? Wykorzystanie designu do komunikacji z klientem ( podejście multisensoryczne = podświadomy gest gościnności )
- Czy synestezja może zwiększać sprzedaż? Jak multisensoryczne doświadczenie wpływa na decyzje gości.
- Wyzwania i przyszłość – czy design synestetyczny stanie się standardem w branży HORECA?
IV. Podsumowanie
Kluczowe wnioski:
- Zmysły to niepomijalny łącznik człowieka z otoczeniem.
- Design synestetyczny to odpowiedź na zmieniające się potrzeby społeczeństwa.
- Synestezja jako strategia projektowa.
- Wartość biznesowa designu synestetycznego.
Prezentację poprowadzi: Anna Milczarek, studio projektowe AFORM
Anna Milczarek ukończyła wydział Architektury Wnętrz ASP w Warszawie. Stypendium Rektora ASP (2022/23). Od 2016 roku prowadzi studio projektowe AFORM. W pracy łączy wiedzę o człowieku i przestrzeni z bogatym doświadczeniem zawodowym – tworzy projekty wnętrz, skupiając się na oddziaływaniu przyjaznym zmysłom i emocjom użytkownika.
Prezentację poprowadzi: Łukasz Paszkowski, Łukasz Paszkowski Design
Łukasz Paszkowski jest projektantem wzornictwa przemysłowego. Od wielu lat współpracuje indywidualnie z polskimi producentami sprzętu AGD, mebli i elementów wyposażenia wnętrz. Jest wielokrotnym finalistą konkursu Young Design organizowanego przez Instytut Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie. Konkurs ma na celu wskazanie najbardziej obiecujących projektantów młodego pokolenia, takich, którzy rozumieją rynek i będą umieli w przyszłości pracować z przemysłem. Stypendysta Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego za wybitne osiągnięcia 2012/2013. W pracy projektanta skupia się na identyfikowaniu i rozwiązywaniu realnych potrzeb użytkowników. Łamie utarte schematy poszukując innowacyjnych rozwiązań. Jego projekty zdobywały nagrody Must Have, Red Dot Design, Dobry Design czy Jump the Gap.
Prezentację poprowadzi: dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk
Dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk to doświadczony projektant technologii obiektów gastronomicznych. Posiada szerokie umiejętności w projektowaniu oraz doświadczenie zdobyte w prowadzeniu innowacyjnych projektów w branży hotelarskiej. W swojej karierze współpracowała z prestiżowymi uczelniami oraz instytucjami, co podkreśla jej zaangażowanie w rozwój technologii w gastronomii. Jej udział w różnych projektach oraz umiejętności akademickie sprawiają, że jest cennym ekspertem w swojej dziedzinie. Zrealizowała wiele konceptów w branży hospitality, m.in. Hotel Europejski, Kantyna Google, Kantyna Intel oraz wiele innych. Prowadzi od 2002 roku firmę Gastro-projekt zajmującą się projektowaniem technologii obiektów gastronomicznych, kuchni hotelowych i szpitalnych.
Temat w opracowaniu.
Znaczenie sal wielofunkcyjnych dla funkcjonowania hotelu.
Wymagania przestrzenne i funkcjonalne sal wielofunkcyjnych
Prezentację poprowadzi Piotr Koziorowski, Golden Tulip Warsaw Airport
Piotr Koziorowski od 2020 roku pełni funkcję Dyrektora Generalnego Golden Tulip Warsaw Airport, odpowiadając za zarządzanie operacyjne, politykę cenową i rozwój strategii sprzedaży. Mam 20 lat doświadczenia w hotelarstwie, obejmującego zarządzanie recepcją, działem rezerwacji oraz housekeepingiem w hotelach Best Western, Hyatt Regency i Intercontinental.
Prezentację poprowadzi dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk
Dr inż. Barbara Koziorowska-Abramczyk to doświadczony projektant technologii obiektów gastronomicznych. Posiada szerokie umiejętności w projektowaniu oraz doświadczenie zdobyte w prowadzeniu innowacyjnych projektów w branży hotelarskiej. W swojej karierze współpracowała z prestiżowymi uczelniami oraz instytucjami, co podkreśla jej zaangażowanie w rozwój technologii w gastronomii. Jej udział w różnych projektach oraz umiejętności akademickie sprawiają, że jest cennym ekspertem w swojej dziedzinie. Zrealizowała wiele konceptów w branży hospitality, m.in. Hotel Europejski, kantyna Google, kantyna Intel. Prowadzi od 2002 roku firmę Gastro-projekt zajmującą się projektowaniem technologii obiektów gastronomicznych, kuchni hotelowych i szpitalnych.
Prezentacja będzie praktycznym spojrzeniem na zagadnienia optymalizacji, wykorzystania nowych technologii oraz współpracę projektantów i szefa kuchni na etapie wstępnych koncepcji. W prezentacji pojawi się odpowiedź na pytanie jak projektować kuchnie zoptymalizowane, odpowiedzialne społecznie oraz wpisujące się w trendy światowe.
Prezentację poprowadzi Michał Fabiszewski, Sodexo
Michał Fabiszewski to podróżnik, Master Chef, Global Chef, doradca kulinarny i wykładowca akademicki. Ambasador kampanii Chefs for Change. Jeden z Szefów Kuchni podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu. Zwycięzca prestiżowego konkursu Cook for Change w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”.
Jako Główny Szef Kuchni, odpowiada za tworzenie menu dla sieci restauracji Sodexo Polska. Szczególnie zaangażowany w poszerzanie wyboru dań o opcje roślinne. Dba o selekcję najlepszej jakości produktów i partnerstw z dostawcami. Służy swoją ekspertyzą przy pokazach live cooking i warsztatach kulinarnych, które prowadzi dla klientów firmy. Doświadczenie zdobywał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro w Atelier Amaro. Gotował na 5 kontynentach. Szanuje tradycje kulinarne i naturalne produkty. W kuchni szuka prawdy i prostoty. Nie akceptuje tępych noży!
Poruszane zagdanienia:
Funkcjonalność obiektów SPA i Wellness.
Technologie i materiały obiektów SPA i Wellness.
Zrównoważony rozwój w obiektach SPA i Wellness.
Tendencje i trendy rozwojowe w branży SPA i Wellness.
Prezentację poprowadzi Aneta Muller, SPA Consulting
Aneta Muller: od 20 lat wspiera inwestycje w branży hotelowych spa. Opracowuje koncepcje i filozofie spa. Współpracuje z architektami i dekoratorami wnętrz. Autorka artykułów do pracy branżowej, tj. Świat hoteli, Beaty form, LNE. Autorka wielokrotnie nagrodzonych stref spa – min. w Zamku Topacz, Herbarium, Pałacu Mierzęcin. Prowadzi firmę SPA Consulting
Uczestnicy indywidualni
Udział bezpłatny. Decyduje kolejność zapisów.
Firmy
Koszt udziału osób reprezentujących dostawców materiałów dla branży Horeca jest ustalany indywidualnie. Prosimy o kontakt [email protected]
W razie pytań prosimy o kontakt: [email protected]
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Niebawem kolejna edycja Przetworów - wydarzenia, które przez 8 poprzednich...
czytajZapraszamy na webinarium dla architektów, które odbędzie się 11 września...
czytajZapraszamy na prezentację obiektu w ramach cyklu Finaliści i laureaci...
czytajNa wiosnę, 12 marca 2015 roku, w siedzibie Instytutu Wzornictwa...
czytaj
Ilość komentarzy: 0