Surowe wnętrza w „Domu Zosi”

Surowe wnętrza w „Domu Zosi”

Projekt "Domu Zosi" został zrealizowany przez zespół IFA Group na osiedlu domów jednorodzinnych w Gdańsku. Proporcje bryły zaczerpnięto z otaczającej zabudowy, ale forma i kolor wyróżniają dom na tle osiedla. 

Układ domu względem stron świata 

Wjazd na działkę znajduje się od strony południowej, a dom umieszczono za istniejącymi drzewami owocowymi, co pozwoliło na stworzenie prywatnej i spokojnej strefy dziennej. Układ pomieszczeń i ich ekspozycja na światło zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić optymalne warunki świetlne w ciągu dnia, jednocześnie minimalizując ryzyko przegrzewania się wnętrz. W procesie projektowym aktywnie brała udział sama inwestorka. Chciała aby kuchnia, jadalnia i salon były przestrzenne i otwarte na siebie. Ciekawym pomieszczeniem w domu stał się pokój rodzinny do zabaw, który jest również czytelnią. Robi wrażenie również dlatego, że jest wysoki na 4 metry. 

Układ funkcjonalny domu

Wnętrze "Domu Zosi" charakteryzuje się prostotą z naciskiem na funkcjonalność i przemyślaną organizację przestrzeni. Centralnym punktem domu jest otwarta przestrzeń, w której znajdują się kuchnia, jadalnia oraz salon. Te trzy pomieszczenia zaprojektowano tak, aby tworzyły spójną, otwartą przestrzeń, która jednocześnie umożliwia wygodne codzienne funkcjonowanie. Na wprost od wejścia do domu znajduje się łazienka. Jej drzwi zostały ukryte w lini schodów. W podobny sposób zaprojektowano sekretarzyk, który schowano pod schodami. 

Wykończenie wnętrz 

Dom wykończono w naturalnych barwach i materiałach. Ciekawy efekt daje strop z pustaków ceramicznych, które pozostały widoczne. Aby stłumić surowość pomieszczeń, ściany spiżarni i w holu na piętrze wykonano częściowo z akustycznych płyt perforowanych. W pokoju kawowym siedzisko wykonano z przedłużenia jednego ze stopni schodów. Całość wykończona jest obrazami. 

 Zobacz także inne projekty autorstwa IFA Group: Klinika stomatologiczna w spichlerzu

Dom Zosi— metryczka projektu wnętrza 

Projekt: IFA Group
Lokalizacja: Gdańsk
Zespół projektowy: Kamil Domachowski, Karolina Wood-Domachowska, Maciej Busch, Adrianna Jemioł, Jakub Brzuchański
Zdjęcia budynku: Perspektywa – Jakub Nanowski | Piotr Andzel
Zdjęcia wnętrza: Kroniki – Hanna Połczyńska | kroniki.studio
Źródło: ifagroup.pl

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!