Brutalistyczne wnętrza nadmorskiej restauracji

Brutalistyczne wnętrza nadmorskiej restauracji

Wnętrze Restauracji Muzeum Morza Kantabryjskiego w Santander zostało zaprojektowane przez biuro Zooco. Laureaci Nagrody Architecture Masterprize 2023 w kategorii „Small firm of multidisciplinary interior design”, zaprojektowali przestrzeń łączącą historyczną strukturę z nowoczesnymi rozwiązaniami. Efektem jest estetycznie intrygujące wnętrze. 

Muzeum Morza Kantabryjskiego

Muzeum Morza Kantabryjskiego, położone jest przy ulicy Severiano Ballesteros w Santander na północy Hiszpanii. Zostało zaprojektowane jako część kompleksu architektonicznego razem z Centrum Oceanograficznym, którego autorami są Vicente Roig Forner i Ángel Hernández Morales, a jego budowa miała miejsce w latach 1975-1978. Oryginalny budynek składał się z dwóch kwadratowych części połączonych baldachimem, z konstrukcją betonową. Wnętrze rozłożone jest na trzech piętrach wokół centralnego dziedzińca, który pokrywa sklepienie z membran paraboloidalnych. W 2003 roku przeprowadzono renowację i rozbudowę, która obejmowała rozszerzenie zachodniej fasady i dachu tarasu o piramidalną strukturę aluminiową, zmieniając tym samym pierwotną koncepcję budynku.

Nowa przestrzeń

Projekt to nowa przestrzeń muzeum na drugim piętrze, która mieści restaurację i taras muzealny. Obejmuje ona stworzenie nowej bryły, która stanowi rozwiązanie problemów dotyczących dachu i fasady budynku. Zadanie to zostało zrealizowane poprzez stworzenie nowej bryły, która odpowiada na istniejące problemy z dachem i fasadą budynku. Kwadratowy kształt tej bryły powstał przez dodanie czterech trójkątów, które regulują i uzupełniają paraboloidy oryginalnego budynku, skupiając uwagę na wewnętrznej surowości betonowych form. W ten sposób odzyskana geometria stała się dominującym elementem wnętrza restauracji.

Wyważony design 

Dominujący we wnętrzu beton zestawiony jest z drewnianym wyposażeniem, w tym wstawkami z jasnego drewna w częściach sufitu. Dzięki dużym przeszkleniom całe wnętrze otwiera się na morze. Zestawienie wnętrza i jego nadmorskiej lokalizacji sprawia niezwykłe wrażenie. Projekt ten łączy w sobie nowoczesny design z szacunkiem do historycznej architektury, tworząc przestrzeń, która jest zarówno estetyczna, jak i funkcjonalna, inspirując odwiedzających do głębszego zrozumienia dziedzictwa morskiego regionu. To już kolejna inspirującą transformacja modernistycznej architektury. Ogromne wrażenie robi także nowa strefa coworkingowa w dawnej siedzibie przedsiębiorstwa cementowego CBR z lat 70-tych w Belgii. 

Restauracja MMC, Museo Marítimo del Cantábrico- metryczka projektu wnętrza

Projekt: ZOOCO ESTUDIO 
Lokalizacja: Santander, Hiszpania
Zespół projektowy: Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez  
Współpraca: Estefanía Sánchez 
Oryginalny budynek: 1975-1978
Realizacja restauracji: 2023
Powierzchnia: 570m2 + 350m2 (taras)
Zdjęcia: David Zarzoso  
Źródło: www.zooco.es

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!