Klinika stomatologiczna w spichlerzu

Klinika stomatologiczna w spichlerzu

Projekt kliniki stomatologicznej w Gdańsku, autorstwa pracowni IFAgroup, jest przykładem unikatowego podejścia do architektury medycznej. Architekci przekształcili zabytkowy spichlerz w nowoczesny obiekt medyczny. Jego unikalność tkwi w zachowaniu historycznej fasady przy jednoczesnym stworzeniu wnętrza inspirowanego lobby hotelowym. 

Adaptacja spichlerza 

Przed wojną budynek był częścią zespołu obsługującego pobliski Garnizon i pełnił funkcję jednego ze spichlerzy gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Budynek kliniki stomatologicznej jest przykładem efektownej adaptacji historycznego spichlerza. Jego zewnętrzna bryła, chroniona przepisami konserwatorskimi, zachowała swój oryginalny charakter. Wejście do budynku, które zdecydowało o zakupie obiektu przez właścicieli, prowadzi przez imponujący portal. Pomimo nowoczesnych zmian wewnątrz, na zewnątrz budynek pozostał wierny swojej historycznej tożsamości.

Stylowe wnętrza

Wnętrze kliniki zostało zaprojektowane tak, aby pacjenci nie czuli się jak w typowym obiekcie medycznym. Zamiast tego, wnętrza przypominają stylowe lobby hotelowe, z komfortowymi strefami wypoczynku i muzyką w tle. Centralnym punktem jest trzykondygnacyjne foyer, otoczone gabinetami stomatologicznymi i salą konferencyjną ze szklaną fasadą. Dodatkowo, klinika wyposażona jest w spiralne schody z forniru orzechowego, co nadaje wnętrzu eleganckiego charakteru. Obiekt mieści 15 gabinetów stomatologicznych, pracownię protetyczną i zaplecze techniczne.

Medyczne wnętrza z elementami designu

Projekt kliniki w Gdańsku Wrzeszczu charakteryzuje się zastosowaniem naturalnych materiałów, które nawiązują do historycznego charakteru budynku. Architekci wykorzystali surowy beton architektoniczny, drzwi orzechowe, ceglane ściany, skórzane lampy i kotary, a także stalowe mocowania siedzisk ze skórzanymi wstawkami. Inspiracją była harmonia między nowoczesnością a historią, co znalazło odzwierciedlenie w unikatowym połączeniu funkcji medycznej z elementami designu. Wysokie gabinety z dachowymi oknami, fortepian na półpiętrze i akustyczne rozwiązania tworzą niepowtarzalną atmosferę. Projekt ten jest wynikiem ścisłej współpracy między inwestorami a architektami, co zaowocowało stworzeniem nie tylko funkcjonalnej przestrzeni medycznej, ale także miejscem, które stanowi wizytówkę właścicieli i odzwierciedla ich podejście do architektury.

Często podkreślamy, jak ważna jest spójność myśli inwestorów i architektów, ponieważ taka relacja ułatwia cały proces projektowy. Podczas budowy kliniki mogliśmy liczyć na wsparcie inwestorów na każdym etapie. Staraliśmy się, aby ten projekt był wizytówką właścicieli na długie lata. Cieszymy się, że efekt końcowy spełnił ich oczekiwania. Dla naszego zespołu to ważny projekt, ponieważ wdrożyliśmy w nim wiele ciekawych i nowatorskich rozwiązań. Klinika w Gdańsku Wrzeszczu to zupełnie nowe spojrzenie na architekturę w świecie medycyny” – podkreśla architekt Kamil Domachowski.

Klinika stomatologiczna w Gdańsku  — metryczka projektu wnętrza 

Projekt: IFA Kamil Domachowski (IFAgroup) 
Lokalizacja: Gdańsk
Zespół projektowy: Kamil Domachowski, Karolina Wood-Domachowska, Maciej Busch, Adrianna Jemioł, Jakub Brzuchański, Julia Selimova, Magdalena Klimowicz 
Projekt konstrukcji budynku: Piotr Puzyrewski 
Projekt konstrukcji schodów krętych: Dariusz Kalota 
Realizacja: 2023
Inwestor: Nawrocki Clinic 
Powierzchnia: 1192 m2 
Zdjęcia: Kroniki.studio - https://www.kroniki.studio/ 
Źródło: www.ifagroup.pl

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!