Mieszkanie rzeźbiarza Vladimíra Bachoríka

Mieszkanie rzeźbiarza Vladimíra Bachoríka

W samym sercu praskiego osiedla rzeźbiarz i szklarz Vladimír Bachorík podjął się wyjątkowego wyzwania – przekształcenia swojego mieszkania w przestrzeń pracy ze szkłem. Odmawiając tradycyjnego podejścia do drzwi, Bachorík postanowił zgłębić potencjał klasycznego mieszkania prefabrykowanego, eksplorując granice przestrzeni i funkcjonalności. To niezwykłe przedsięwzięcie miało odpowiedzieć na fascynujące pytanie: Jak daleko można posunąć się w kształtowaniu przestrzeni życiowej w konstrukcji prefabrykowanej? Za jego realizację odpowiedzialne było studio NEUHÄUSL HUNAL.

Szklane ściany 

W poszukiwaniu hybrydowej typologii, która maksymalizuje wolność, światło i przestrzeń, pracownia szkła Bachoríka wyłamuje się spod konwencji. Przestrzeń, pozbawiona tradycyjnych drzwi, opiera się na łukowych półprofilach szkła w kształcie litery U, tworząc płynną i otwartą atmosferę. Te przezroczyste bloki szkła nie tylko dzielą przestrzeń, lecz również pełnią rolę przewodników dla naturalnego światła, oddając hołd twórczości życiowej Bachoríka związaną z rzeźbą i szklarstwem.

Taniec formy i funkcji

Poruszając się w światku projektowania, układ pracowni to starannie zorganizowany taniec między formą a funkcją. Punkt centralny, czyli łazienkowy łuk umieszczony na platformie, staje się deklaracją przestrzenną. Uwarunkowania infrastrukturalne, zwłaszcza związane z podłączeniem wody i kanalizacji, dyktują strategiczne umieszczenie tego pomieszczenia. Współgrające z tą architektoniczną choreografią są trzy otwarte łuki ze szkła o profilu U, definiujące obszary takie jak szatnia, przechowywanie i kuchenny obszar pracy. Pozostała przestrzeń pozostaje płótnem dla nieograniczonych interpretacji, trzymając się zasady, że prostota stanowi tło dla życia i pracy mieszkańca.

Tożsamość w betonie 

Prostokątny plan, przecięty betonową ścianą nośną z przemyślanymi otworami, dodaje przestrzeni elementu tożsamości. Starannie dobrane oświetlenie, od surowych linii do ambientalnych reflektorów, podkreśla charakter każdej przestrzeni. Etyka projektowa Bachoríka rezonuje w każdym zakątku, unikając niepotrzebnych ozdób i kładąc nacisk na funkcjonalność. Nie tylko to mieszkanie stało się tłem dla dzieł sztuki. Również HAWROT HOME stał się domem dla kolekcji zebranej przez Joannę Hawrot. 

Mieszkanie w Pradze – metryczka projektu wnętrza

Projekt wnętrz: NEUHÄUSL HUNAL 
Zespół projektowy: David Neuhäusl, Matěj Hunal 
Współpraca: Pavla Daniels, Alžběta Nováková 
Lokalizacja: Praga, Czechy
Realizacja: 2023
Powierzchnia użytkowa: 71 m2
Inwestor: Vladimír Bachorík 
Zdjęcia: Radek Úlehla 
Źródło: www.neuhauslhunal.cz

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!