Kawalerka w klimacie loft

Kawalerka w klimacie loft

Położona na Warszawskim Żoliborzu kawalerka to królestwo… młodej kobiety. I choć urządzona została ona w zdecydowanym stylu inspirowanym stylistyką loftów, nie brak jej ponadczasowej elegancji. To zasługa architekta Ronalda Stańczyka.

Styl loft we wnętrzach

Dwukondygnacyjny apartament w stanie deweloperskim miał niespełna 60 mkw. powierzchni użytkowej, ograniczonej przez prowadzące na piętro schody. Zmiana ich lokalizacji oraz indywidualny projekt nowego wejścia na górne piętro pozwoliły uzyskać dodatkowych 5 metrów kwadratowych na których wygospodarowano  dodatkową łazienkę. W planie deweloperskim  jej nie było.

Mała łazienka otwarta na sypialnię

Pomysł młodej właścicielki na urządzenie sypialni połączonej z przestrzenią kąpielową wymagał on nie tylko umiejętnego połączenia funkcji dwóch zupełnie różnych pomieszczeń, ale też wiedzy i doświadczenia, które zapewniłyby komfort użytkowania przy jednoczesnym zachowaniu spójności estetycznej. Cała przestrzeń piętra została otwarta i podzielona jedynie na strefy funkcjonalne. Stąd znalazło się tu miejsce do pracy i nauki, wygodna przestrzeń sensu stricte sypialniana, strefa kąpielową z wolnostojącą wanną i subtelnie schowana za czarnymi szklanymi drzwiami toaleta. Nie zabrakło też miejsca na przechowywanie, które zapewniają szafy m.in. z lustrzanymi frontami. Dodatkowo powiększają one niedużą, bo 30-metrową przestrzeń. Całość ubrana została w mocne, zdecydowane kolory – czerń oraz jej barwy pokrewne grafit i szarości. Ich surowy charakter przełamuje drewno w ciepłym wybarwieniu dębu. Do konwencji loftowej nawiązuje także konstrukcja łóżka z tapicerowanym zagłówkiem w ceglanym kolorze.

Kawalerak w estetyce loftowej

Całą uwagę przyciąga w tej przestrzeni strefa kąpieli z wolnostojąca wanna i wpisanym w tło grzejnikiem. Jego grafitowy kolor i minimalistyczna estetyka nawiązują do prostej, geometrycznej konstrukcji ramy łóżka i regałów. Całość została podkreślona przemyślanym oświetleniem, pozwalającym osiągać sceniczne efekty.

Projekt: arch. Roland Stańczyk, RS Studio Projektowe

Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk - Budzik Studio 
Zdjęcia: Michał Przeździk-Buczkowski - Budzik Studio

Realizacja: 2023

Źródło: materiały prasowe

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!