Nietuzinkowe mieszkanie na strychu

Nietuzinkowe mieszkanie na strychu

Pracownia "Dyrda Fikus Architekci" stworzyła projekt otwartego mieszkania znajdującego się w starej kamienicy w Gliwicach. Wcześniej przestrzeń ta pełniła funkcję strychu i nikt jej nie użytkował. Mieszkanie otrzymało II nagrodę w kategorii wnętrze prywatne w konkursie Wnętrze Roku SAW.

Drewno na pierwszym miejscu

Tym, co wyróżnia ten strych jest drewniana więźba dachowa i to, że jedyną zamkniętą częścią jest pomieszczenie gospodarcze. Drewniana więźba dachowa to dodatkowo spory plac zabaw dla…kotów. Są z niego bardzo zadowolone.

Właścicielami mieszkania jest para bez dzieci, która pragnęła przemienić ten nieużywany strych na coś zupełnie innego. Przeniosła się z osiedla domów jednorodzinnych do zabytkowej kamienicy w centrum Gliwic. Inspirację dla tego projektu stanowiły liczne słupy, belki, zastrzały i miecze.

Nietuzinkowe mieszkanie na strychu

Ciekawy układ pomieszczeń w kamienicy

W gąszcz drewnianych elementów zostaw wstawiony rzeźbiarski trzon. W dwupoziomowej bryle znalazły się pomieszczenia pomocnicze, czyli łazienka (na dole) i garderoba (u góry). Został w bryle również sprytnie ukryty zespół trzech kominków oraz rozbudowany system instalacji technicznych, oraz zabudowy meblowe. Żaden z wymienionych tutaj elementów nie ingeruje w więźbę dachową.

Nietuzinkowe mieszkanie na strychu

Wiele neutralnych kolorów

Materiały, kolory i faktury stanowią doskonałe tło dla konstrukcji dachu. W mieszkaniu możemy podziwiać biele i szarości, które przepięknie komponują się z drewnianą więźbą dachową. Pozostała część mieszkania ma jaśniejsze kolory. Tylko łazienka stanowi mocniejszy akcent.

Podsumowując, ciekawy pomysł i jeszcze bardziej interesująca realizacja. Każdy miłośnik kotów, powinien się nim zainspirować. Oczywiście, jeżeli tylko ma w domu strych i chce go dobrze zaaranżować.

Zobacz galerię zdjęć wnętrza mieszkania

Strych dla kotów – metryczka projektu

Typ projektu: prywatny, mieszkanie
Projekt: Pracownia "Dyrda Fikus Architekci"
Zdjęcia: Jakub Certowicz
Lokalizacja: Gliwice
Realizacja: 2023 r.
Opracowanie: Marlena Kopacz

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!