Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce. Nie chodzi tutaj wyłącznie o walory smakowe, ale także i o świeżość produktów. Jak więc należy przechowywać żywność w lodowce? Podpowiadamy!
Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce - ważna jest odpowiednia półka
Na górnej półce lodówki należy umieścić przede wszystkim produkty mleczne, np. jogurt, kefir, sery czy twarożek. Środkowa półka to miejsce na produkty, które wymagają temperatury około 5 stopni Celsjusza. Chodzi o m.in. dania gotowe, wędliny czy ugotowane mięso. Z kolei dolna półka to miejsce, gdzie panuje najniższa temperatura. Tam powinny znaleźć się produkty, które szybko się psują, np. surowe mięso i ryby. Warto pamiętać, że tego typu produkty nie powinny znajdować się w lodówce dłużej niż jeden dzień.
Liczy się też szuflada i półki na drzwiach lodówki
Półki na drzwiach lodówki to miejsce, gdzie należy przechowywać jedzenie, które nie wymaga zbyt niskiej temperatury. Z powodzeniem umieścić tam można żywność i napoje o długim terminie przydatności do spożycia, np. napoje, mleko, ketchupy, musztardy, sosy czy majonezy. Półka doskonale sprawdzi się także na przetwory, dżemy i sosy. Z boku lodówki znajduje się zwykle także specjalny pojemnik na jajka. Dolne szuflady z kolei to miejsce, gdzie panuje duża wilgotność, dlatego najlepiej przechowywać tam warzywa i owoce.
Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce - pojemniki na żywność
W lodowce bardzo dobrze sprawdzają się szczelne pojemniki do przechowywania żywności, np. szklane lub plastikowe. Dzięki nim rozmieszczenie produktów jest łatwiejsze, a przechowywana żywność jest dłużej świeża. Pojemniki mają jeszcze jedną zaletę, zajmują mało miejsca i pomagają zachować porządek w lodówce. Odpowiednia higiena zmniejsza ryzyko rozwoju bakterii, które powodować mogą nieprzyjemne objawy, np. ból brzucha.
Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce - odpowiednia temperatura
Czynnikiem, o którym trzeba pamiętać, jest także odpowiednia temperatura w lodówce. Przechowywanie produktów spożywczych powinno odbywać się zawsze w temperaturze wyższej niż 0 stopni Celsjusza, co pozwoli uniknąć zamarzania. Optymalna temperatura nie może być jednak wyższa niż 5 stopni Celsjusza. Wysokie temperatury mogą sprzyjać bowiem rozwojowi bakterii. Podczas codziennego użytkowania lodówki należy zwrócić również uwagę na to, aby zbyt często nie zamykać i otwierać drzwi lodówki. Podwyższa to bowiem temperaturę wewnątrz lodówki.
Jaką lodówkę kupić?
Bardzo ciekawym produktem jest lodówka z dolnym zamrażalnikiem Cooling 360° 800 MultiSpace marki Electrolux. To dobra lodówka, w które znalazło się Green Zone, czyli miejsce, w który panują idealne warunki do przechowywania owoców i warzyw. Odpowiednia temperatura i wilgotność pozwalają zachować witaminy i wartości odżywcze. Przydatnym dodatkiem jest także funkcja Cooling 360°, która gwarantuje równomiernie dystrybuowanie powietrza w całej lodówce. Dzięki temu ściany lodówki szybko schładzają się nawet podczas częstego otwierania drzwi. Dodatkowo funkcja Cooling 360° sprawia, że przechowywana w lodówce żywność jest świeża i chrupiąca.
Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux
Artykuł sponsorowany
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Atmosferę Świąt w domu tworzą przede wszystkim nasi bliscy i...
czytajRozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie przepadają za górnym oświetleniem we...
czytajJak optymalnie dobierać szyby do okien połaciowych, by przez cały...
czytajRwać stary drewniany parkiet i układać nową podłogę, czy za...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz