Sama nazwa tej restauracji nierozerwalnie kojarzy się z oliwkami i z Morzem Śródziemnym. Ogromnym błędem byłoby, gdyby w wystroju wnętrza nie nawiązać do tych klimatów. Zajęli się nim projektanci wnętrz Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska z Paris Hendzel Studio, którzy doskonale zrozumieli, jakie oczekiwania mają wobec nich właściciele restauracji Oliva.
Wnętrze jest klasyczne i jednocześnie stonowane. Kolorystyka to biele, niebieskości i barwy piasku. W restauracji nie brakuje również naturalnych materiałów. Warto wśród nich wymienić na przykład kwarcyt lub drewno iroko. Uwagę zwracają również dekoracje, takie jak na przykład: antyczne wazy, kamienna umywalka przy wejściu czy szklano-mosiężne lampy. Każdy z tych elementów jest po prostu zachwycający. Aż chciałoby się mieć taką lampę we własnym domu. Ciepła pomieszczeniom dodają: kolorowe wykończenia na barze i na kanapach. Uwagę przyciąga mural autorstwa Aleksandry Perec.
We wnętrzu znajdują się cztery beczki, których zawartość będzie się co jakiś czas zmieniała. Jednak zawsze będą to oliwy z pierwszego tłoczenia. Mogą różnić się pochodzeniem, stopniem filtracji oraz dojrzałości oliwek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rodzaj inwestycji: restauracja
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: Paris Hendzel Studio
Architektka: Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska
Realizacja: 2022
Opracowanie: Marlena Kopacz
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Fascynacja wiekiem pary i rewolucji przemysłowej oraz świat fantastyki naukowej...
czytajW hotelu Volkshotel w Amsterdamie projektanci Jos Blom i Jasper...
czytajBiura firmy MISYS w Gdyni, w kompleksie biurowym Łużycka Office...
czytajTegoroczny Festival des Architectures Vives skupia się wokół zagadnienia „zmysłowości”....
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz