Po wejściu na stronę internetową food courtu Food Hall Browary, otwartego niedawno na terenie zrewitalizowanych Browarów Warszawskich, w oczy od razu rzuca się slogan „Niedosyt nie istnieje”. I, rzeczywiście, po obejrzeniu nowej koncepcji wnętrz flagowej inwestycji Echo Investment, na pewno się go nie czuje!
Właściciel Browarów Warszawskich – firma Echo Investment, której spektakularne biuro znajduje się właśnie tutaj – doskonale zdawał sobie sprawę, że zaaranżowanie obiektu będzie nie lada wyzwaniem. Trzy ceglane kolebki to niezwykle trudna przestrzeń. Dodatkowo podczas jej projektowania trzeba było wziąć pod uwagę wymogi dla pomieszczeń gastronomicznych i ściśle współpracować z konserwatorem. Inwestorowi zależało przy tym, by nie kopiować pomysłów wykorzystanych już w food courtach w innych lokalizacjach, a stworzyć realizację, która stanie się inspiracją dla podobnych inwestycji. Wyzwanie przyjął zespół z pracowni NOKE Architects.
Przestrzeń o łącznej powierzchni 1500m2 opanowały koncepty gastronomiczne z różnych zakątków świata. Zastosowane w nich konstrukcje ze stali nierdzewnej nie pozostawiają wątpliwości – króluje tu styl industrialny. Kuchnie, w których pracują mistrzowie sztuki kulinarnej, są otwarte i znajdują się na widoku gości. Pomiędzy nimi zaprojektowane specjalne strefy indywidualne z wykonanymi na zamówienie z meblami z litego drewna, a niektóre z elementów ich wyposażenia (takie jak chociażby oryginalne podstawy pod beczki z piwem, do których przytwierdzono ławy i stoły ) zostały wpisane w konserwatorski charakter budynku.
Na niepowtarzalnych smakach jednak wcale się nie kończy. Przestrzeń street food premium tworzą także prawdopodobnie największy w Polsce drink bar z dekoracyjnym kandelabrem ze szklanych płytek i o wiele bardziej kameralny wine bar. W strefie chillout wyróżnia się natomiast ogromna szklana ściana, która latem będzie otwarta na tonący w zieleni dziedziniec.
Wielofunkcyjna przestrzeń spełni zarówno oczekiwania gości, którzy wpadną tu na szybkie śniadanie, kawę, spotkanie biznesowe czy drinka ze znajomymi, jak i imprezowiczów szukających klubowego klimatu i muzyki na żywo.
Przejmująca surowość minimalistycznego wnętrza naprawdę robi wrażenie. Odrestaurowane ceglane mury Browarów Warszawskich zderzają się z nowoczesną elegancją stali (konstrukcje konceptów kulinarnych), naturalnego drewna (strefy indywidualne), kamienia (imponujący blat w drink barze) czy lanego, barwionego szkła (owalne lampy). Łukowe sklepienia kolebek dodatkowo podkreśla miedziana listwa na suficie pełniąca jednocześnie rolę głównego źródła oświetlenia. Miedziane są także portale umożliwiające przejście do kolejnych części food hallu. Imponująca przestrzeń ma jednocześnie kameralny charakter. Oto wspólna płaszczyzna dla historii, gastronomii i rozrywki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Typ realizacji: projekt wnętrza
Pracownia: NOKE Architects
Realizacja: 2021
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Nate Cook Photography, Katarzyna Osikowska-Tasz, Piotr Maciaszek, Rafał Dąbrowski
Opracowanie: Aleksandra Bączek
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Przestrzeń salonu optycznego Take a look jest przyjazna i komfortowa...
czytajPiękna i funkcjonalna sala koncertowa w Świebodzinie
czytajButik przypominający opuszczony magazyn w Tokio, to projekt architekta Jo...
czytajOdlotowa Galeria to wspólna inicjatywa Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach,...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz