Każdy, kto odwiedzi restaurację Seafood Station & Oyster Bar w biurowcu Nowogrodzka Square przy Alejach Jerozolimskich, będzie miał okazję przebywać w miejscu zainspirowanym targami rybnymi z całego globu, gdzie oryginalna aranżacja jest uzupełnieniem pierwszorzędnej uczty dla kubków smakowych.
Architekt Jan Sikora, właściciel pracowni Sikora Wnętrza, wykorzystał do stworzenia projektu własne doświadczenia podróżnicze. Restauracyjne wnętrze w prestiżowej lokalizacji miało nawiązywać do hal rybnych zlokalizowanych w sąsiedztwie portów, ale jednocześnie przywodzić na myśl eleganckie lokale Europy Zachodniej. Właśnie tak powstał przepis na bezbłędne połączenie surowości z elegancką swobodą secesji. Jego główne składniki to styl industrialny i secesja.
Niektóre z elementów pełnią w dwupiętrowym wnętrzu zarówno rolę funkcjonalną, jak i dekoracyjną. Jest tak na przykład w przypadku antresoli, na którą prowadzą metalowe schody z balustradą z siatki subtelnie wykończoną drewnem, częściowo przysłaniającym ją oświetleniem baru w kształcie stalowych rur czy odsłoniętych instalacji biegnących pod sufitem. Industrialny chłód klasycznie ociepla drewno.
Na gości czekają długie drewniane stoły, wokół których stoją krzesła o miękkich liniach. Koło tapicerowanych błękitnych kanap, niczym w kawiarni, ustawiono z kolei stylowe marmurowe stoliki. Kolor morza widoczny jest też chociażby na pionowych niebieskich boazeriach i marynistycznych detalach, których w końcu nie mogło tu zabraknąć.
Styl industrialny i akcenty secesyjne przewijające się poprzez surowość hal i kawiarniany szyk to niejedyne mocne kontrasty we wnętrzu. Kolejnym są białe płytki podłogowe stanowiące przeciwwagę dla dominującej czerni.
Dwupoziomowy lokal o powierzchni 300m2 jest niezwykle przestronny. Poczucie przestrzeni dodatkowo wzmacniają wysokie okna (od podłogi do sufitu), które przypominają szklane ściany. Jest tu niczym na luksusowym statku, z pokładu którego można wypatrywać nowych kulinarnych horyzontów. Nie mamy wątpliwości, że w tak nietuzinkowym wnętrzu smaki serwowanych najwyższej jakości owoców morza, ryb i ostryg okażą się niezapomniane.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Typ realizacji: wnętrze restauracji
Pracownia: Sikora Wnętrza
Realizacja: 2021
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Yassen Hristov
Opracowanie: Aleksandra Bączek
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Bardzo słodko, a jednak nie mdło, właściwie w punkt. Właśnie...
czytajDwie powiązane ze sobą spółki giełdowe zlokalizowane pierwotnie w dwóch...
czytajTomice koło Wadowic zyskały nowy punkt na gastronomicznej mapie. Kawiarnia...
czytajWarszawski gastrobar MOMU to lokal o interesującym wnętrzu stworzony przez...
czytaj
Ilość komentarzy: 0