Czy drewno może wyglądać nowocześnie i sprawdzić się w projekcie wnętrza publicznego? Jak najbardziej. Dowodem na to jest restauracja znajdująca się w Sopocie o nazwie Moshi Moshi.
Zadaniem projektanta Filipa Kozarskiego było wprowadzenie japońskiego klimatu do polskiej restauracji. Czy mu się to udało? Gdy patrzy się na zdjęcia tego lokalu, to odruchem jest spojrzenie na lokalizację restauracji. Aż trudno jest uwierzyć w to, że znajduje się ona w Sopocie, a nie w jakimś japońskim mieście. Każdy element tego lokalu nawiązuje do Japonii. Jednocześnie bardzo doceniamy tutaj pomysłowość projektanta, bo zachował on klimat Azji i jednocześnie nie wzorował się na innych projektach. Może niektóre rozwiązania są już bardzo dobrze sprawdzone i oddają charakter Japonii, ale właśnie przez to stały się zwyczajnie nudne.
Podstawą tego projektu stało się drewno. Wprost trudno jest od niego oderwać wzrok. Drewniane są zarówno podłogi z wiązu, jak i meble. To drewno bardzo harmonizuje z lampami w kolorze indygo oraz czarnymi siedziskami krzeseł. Te naturalne materiały są tutaj wyjątkowo ważne, bo z jednej strony są szlachetne, a z drugiej dobrze wyglądają przez bardzo długi czas.
Drewno zostało doskonale zabezpieczone tradycyjną techniką shou sugi ban. Polega ona na olejowaniu i na wypalaniu drewna. Dzięki niemu nie szkodzą mu niekorzystne warunki atmosferyczne, ogień ani szkodniki. Ciekawostką jest to, że ta sama metoda jest stosowana w japońskich domach.
Wiszące lampy zostały ufarbowane ręcznie na kolor indygo. Wykorzystano do tego specjalny barwnik i technikę shibori. Wszystkie grafiki to również ręczna robota. W oczy rzuca się również tradycyjny noren, który wisi nad wejściem i domek herbaciany. Pozostałe grafiki to logo i elementy znajdujące się w menu restauracji. Goście lokalu mogą zjeść smakowity posiłek na naczyniach pochodzących prosto z Japonii. Deski, podstawki pod pałeczki oraz pudełka na rachunek zostały zrobione na specjalne zamówienie.
Wnętrze jest luksusowe i klimatyczne. Dopracowane w najdrobniejszym szczególe i doskonale przemyślane. To idealne miejsce, dla każdego, kto kocha Japonię i jej kuchnię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Typ projektu: wnętrze publiczne, restauracja
Projektant: Filip Kozarski
Zdjęcia: Adrian Mania studiomania
Lokalizacja: Sopot
Rok: 2017
Opracowanie: Marlena Kopacz
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
W Innsbrucku powstała stacja kolejowa projektu Zahy Hadid.Biomorficzne kształty Nordpark...
czytajHotel butikowy znajduje się w zabytkowej willi w centrum Zgorzelca....
czytajRestauracja Concordia Taste od ponad pięciu lat działa jako element...
czytajTrochę vintage, trochę industrialu. Trochę nowego i trochę starego. Taki...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz