Przestrzeń foodcourtu w centrum handlowym Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu zainspirowana została historią miasta. Nostalgia za latami 90. zauważalna jest w elementach wyposażenia oraz estetyce strefy gastronomicznej.
Architekci udowodnili nam już nie raz, że strefa gastronomiczna w galerii handlowej może stać się prawdziwą aranżacyjną perełką. Widzieliśmy już realizację foodcourtu w Starym Browarze w Poznaniu, tym razem przyszedł czas na foodstację we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim. Za projekt przestrzeni odpowiada pracownia MIXD, specjalizująca się w aranżacji przestrzeni publicznych.
Pasaż Grunwaldzki zlokalizowany jest w sercu Wrocławia, tuż przy placu Grunwaldzkim. Miejsce to od lat kojarzone było z handlem – to tutaj w latach 90. mieścił się bazar Goliat. Lokalizacja oraz związana z nią historia centrum handlowego miały duże znaczenie w projekcie foodcourtu. Projektanci postanowili sięgnąć po symbole schyłku ostatniego stulecia i w zupełnie nowej odsłonie umieścić je w swojej koncepcji wnętrza.
Nostalgia za okresem, kiedy w Polsce pojawiły się pierwsze oznaki nadchodzącego kapitalizmu, widać na każdym kroku. Należą do nich klasyczne kioski k67 z Jugosławii, które po dziś dzień widujemy na polskich ulicach i targach. W wrocławskim foodcourcie służą one jako miejsce wypoczynku dla zmęczonych zakupami. Wygodnymi miejscami do siedzenia są też kanapy w żółtej Nysce oraz otaczające ją liczne tapicerowane fotele. Dla tych, którzy oprócz jedzenia, szukają także rozrywki, przewidziane zostały automaty z kultowymi grami, zaś najmłodsi mogą pobawić się w specjalnej strefie Kids Play. Wzrok przyciąga także Odra Bar, udekorowany leżakami, kajakami i trzcinowymi parasolami.
Kolorystyka wnętrza inspirowana jest młodzieżowymi magazynami z lat 90., okładkami płyt i kaset oraz etykietami produktów spożywczych. Oprócz nostalgicznych akcentów, strefa gastronomiczna wyposażona została w szereg zupełnie aktualnych detali. Pojawiają się tutaj zaprojektowane i wykonane przez lokalnych artystów z grupy Kolektyf neony czy graffiti. Zaproponowane meble stanowią eklektyczny miks stylistyczny – znajdziemy meble z czasów głębokiego PRL, ale i te całkiem współczesne.
Oprócz przyciągającego designu, strefę gastronomiczną wyróżnia też dobra koncepcja funkcjonalna. Licząca prawie 1000 miejsc przestrzeń podzielona została na mikrosfery, z których każda dopasowana została do potrzeb innej grupy odwiedzających. W foodcourcie można rozsiąść się na wygodnej pufie, przysiąść na stopniach „Audytorium”, lub też zjeść wygodnie posiłek przy tradycyjnym stoliku z krzesłami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
typ projektu: strefa gastronomiczna
inwestor: EPP
pracownia: MIXD
autorzy projektu: Katarzyna Majer-Hola, Piotr Kalinowski, Paweł Panek, Agnieszka Kaczara
realizacja: 2019
lokalizacja: Pasaż Grunwaldzki, Wrocław
projektowana powierzchnia: ok. 3700 m2
zdjęcia: Studio Pion oraz Mariola Żołądź Photography
opracowanie: Wiola Imiolczyk
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Prezentowane wnętrze to przestrzeń piętra sklepu odzieżowego COMPOLUX w jednym...
czytajNa jednym z poznańskich poddaszy mieści się siedziba Interaktywnej Agencji...
czytajWszystko dziwnie znajome. Zbieranina starych mebli i innych sprzętów wprowadza...
czytajProjekt scenografii sesji zdjęciowej kolekcji mebli FIN i NEON firmy...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz