Oto restauracja zaprojektowana w duchu zero waste - nie generuje śmieci, a na dodatek w jej wystroju wykorzystano tylko materiały odnawialne. Niewielki pop-up stanął na Manhattanie, aby przypomnieć nam, jak ważny jest świat, w którym żyjemy.
Design i ekologia mogą iść w parze, to wiemy nie od dziś. Na szczęście pojawia się coraz więcej okazji, podczas których artyści śmiało potwierdzają tę tezę. Jedną z nich jest festiwal NYCxDesign wraz z panelem WantedDesign, czyli wydarzenie o globalnym zasięgu, podczas którego projektanci zwracają uwagę na to, co ważne. Podczas ubiegłorocznej edycji festiwalu powstała ciekawa inicjatywa, restauracja typu pop-up, która szczyci się mianem lokalu zero waste.
Pop-up Zero Waste Bistro to inicjatywa Fińskiego Instytutu Kultury, który działa w Nowym Jorku. Do współpracy zaproszeni zostali szefowie kuchni ze zlokalizowanej w Helsinkach restauracji Nolla prowadzonej w tym samym duchu. Linda Bergroth oraz Harri Koskinen mają nie tylko doskonały smak kulinarny, ale także estetyczny, czego dowodem jest zaaranżowane przez nich wnętrze pop-up’u.
Zero Waste Bistro stanąć miało jedynie na okres pięciu dni festiwalu. Oprócz wyjątkowej koncepcji serwowanych dań, które przygotowywane miały być w duchu zrównoważonego rozwoju, zainteresowanie budzi samo wnętrze. Przestrzeń zaaranżowana została w całości przy użyciu nowej generacji, odnawialnych materiałów.
Do zbudowania restauracji wykorzystane zostały panele wykonane z podlegającego recyklingowi materiału Tetra Pak, który kojarzony jest głównie z opakowaniami na mleko. Panele produkowane były partiami, a ich wybarwienie wynika z tego, jaki kolor miały materiały, które akurat trafiły do procesu. Z daleka powierzchnia zdaje się być marmurkowa, o srebrno-niebieskawym odcieniu. Jednak gdyby przyjrzeć się jej z bliska, dostrzegalne staną się etykiety i kody kreskowe.
Interesująca jest już sama forma przestrzeni restauracji. Projektanci postawili na wydłużone, wąskie pomieszczenie o wyraźnych podziałach w postaci łuków. Tę plastyczną przestrzeń wypełnia umeblowanie dobrze znanych fińskich marek. W centrum znajduje się jeden, długi stół, do którego dostawione zostały niskie taborety o prostej formie. Ponad stołem zawieszone zostały lampy mleczno-białe oprawy oświetleniowe.
Stół przyozdobiony został zestawem nakrapianych tac wykonanych z materiału Durat. Także to tworzywo jest w całości recyklingowalne, a jego wybór podyktowany jest chęcią zwrócenia uwagi na wagę trwałości produktu. Całość stanowi doskonały przykład funkcjonowania obiegowej gospodarki, która maksymalnie wykorzystuje i adaptuje przedmioty i materiały, w przeciwieństwie do klasycznego, liniowego modelu kup-użyj-wyrzuć.
Typ projektowanej przestrzeni: restauracja pop-up
Projekt: Linda Bergroth, Harri Koskinen
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Manhattan, Nowy Jork
Zdjęcia: Nicholas Calcott
Opracowanie: Wiola Imiolczyk
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Biuro firmy A.T. Kearney w odrestaurowanym pałacu przy ul. Miodowej...
czytajMoya Matcha Oleandrów to nowe miejsce w Warszawie, a już...
czytajStary magazyn dawnej fabryki polskiej wódki, zlokalizowany w dziewiętnastowiecznym budynku...
czytajCiemne pomieszczenia rozjaśnia blask miedzianych lamp odbijający się od lustrzanych,...
czytaj
Ilość komentarzy: 0