Oto restauracja zaprojektowana w duchu zero waste - nie generuje śmieci, a na dodatek w jej wystroju wykorzystano tylko materiały odnawialne. Niewielki pop-up stanął na Manhattanie, aby przypomnieć nam, jak ważny jest świat, w którym żyjemy.
Design i ekologia mogą iść w parze, to wiemy nie od dziś. Na szczęście pojawia się coraz więcej okazji, podczas których artyści śmiało potwierdzają tę tezę. Jedną z nich jest festiwal NYCxDesign wraz z panelem WantedDesign, czyli wydarzenie o globalnym zasięgu, podczas którego projektanci zwracają uwagę na to, co ważne. Podczas ubiegłorocznej edycji festiwalu powstała ciekawa inicjatywa, restauracja typu pop-up, która szczyci się mianem lokalu zero waste.
Pop-up Zero Waste Bistro to inicjatywa Fińskiego Instytutu Kultury, który działa w Nowym Jorku. Do współpracy zaproszeni zostali szefowie kuchni ze zlokalizowanej w Helsinkach restauracji Nolla prowadzonej w tym samym duchu. Linda Bergroth oraz Harri Koskinen mają nie tylko doskonały smak kulinarny, ale także estetyczny, czego dowodem jest zaaranżowane przez nich wnętrze pop-up’u.
Zero Waste Bistro stanąć miało jedynie na okres pięciu dni festiwalu. Oprócz wyjątkowej koncepcji serwowanych dań, które przygotowywane miały być w duchu zrównoważonego rozwoju, zainteresowanie budzi samo wnętrze. Przestrzeń zaaranżowana została w całości przy użyciu nowej generacji, odnawialnych materiałów.
Do zbudowania restauracji wykorzystane zostały panele wykonane z podlegającego recyklingowi materiału Tetra Pak, który kojarzony jest głównie z opakowaniami na mleko. Panele produkowane były partiami, a ich wybarwienie wynika z tego, jaki kolor miały materiały, które akurat trafiły do procesu. Z daleka powierzchnia zdaje się być marmurkowa, o srebrno-niebieskawym odcieniu. Jednak gdyby przyjrzeć się jej z bliska, dostrzegalne staną się etykiety i kody kreskowe.
Interesująca jest już sama forma przestrzeni restauracji. Projektanci postawili na wydłużone, wąskie pomieszczenie o wyraźnych podziałach w postaci łuków. Tę plastyczną przestrzeń wypełnia umeblowanie dobrze znanych fińskich marek. W centrum znajduje się jeden, długi stół, do którego dostawione zostały niskie taborety o prostej formie. Ponad stołem zawieszone zostały lampy mleczno-białe oprawy oświetleniowe.
Stół przyozdobiony został zestawem nakrapianych tac wykonanych z materiału Durat. Także to tworzywo jest w całości recyklingowalne, a jego wybór podyktowany jest chęcią zwrócenia uwagi na wagę trwałości produktu. Całość stanowi doskonały przykład funkcjonowania obiegowej gospodarki, która maksymalnie wykorzystuje i adaptuje przedmioty i materiały, w przeciwieństwie do klasycznego, liniowego modelu kup-użyj-wyrzuć.
Typ projektowanej przestrzeni: restauracja pop-up
Projekt: Linda Bergroth, Harri Koskinen
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Manhattan, Nowy Jork
Zdjęcia: Nicholas Calcott
Opracowanie: Wiola Imiolczyk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Styl loftowy ma to do siebie, że jest bardzo funkcjonalny...
czytajShowroom modernizowanego biurowca Saski Crescent został oficjalnie otwarty dla gości....
czytajW wyniku spontanicznej akcji, projektanci z mode:lina wraz z Zofią...
czytajWnętrze siedziby Medicover zostało stworzone zgodnie z filozofią less waste...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz