Stary Browar w Poznaniu to miejsce, które mocno wpisało się w przestrzeń miasta. Mieszkańcy udają się tam nie tylko na zakupy, Browar stanowi także punkt spotkań oraz pracy. Wraz ze zmianami zachodzącymi w mieście, modernizacji ulega także przestrzeń galerii, zaś cały proces powierzony został pracowni architektonicznej mode:lina.
Pierwszym krokiem w przebudowie zachodzącej w Starym Browarze była modernizacja strefy gastronomicznej. Łączna powierzchnia, która objęta została przebudową, to 450 m2, a w jej skład wchodzi atrium, taras oraz tzw. Kajówka. Założeniem, które przyjęli architekci, byli zaprojektowanie przestrzeni typu eat&go inspirowanej stylem urban life. Panować ma tu swobodna atmosfera sprzyjająca otwartości na innych oraz dobremu samopoczuciu.
W przestrzeni foodcourtu wyróżnione zostały strefy, z których każda pełni oddzielną funkcję. W centralnej części znajduje się strefa wspólna o dużych stołach, przy których zasiąść może wiele osób. Bo obu stronach znajdują się strefy z obszernymi kanapami oraz stolikami, a także spora przestrzeń wypełniona niewielkimi, łatwymi do przestawienia stolikami.
Oprócz klasycznych miejsc, gdzie można wygodnie zjeść, zaaranżowane zostały także dwie strefy relaksu w postaci pojemnej loży oraz „salonu”. Pierwsza z nich pozwala na wspólną kawę większej grupy przyjaciół, zaś druga, umeblowana miękkimi fotelami, pozwala na wygodną pracę bądź chwilę odpoczynku oraz podładowanie urządzeń elektrycznych.
Przestrzeń atrium została zaadaptowana w taki sposób, aby dobrze wpisywać się w stylistykę całego obiektu. W związku z tym zastosowane zostało wyposażenie o naturalnej kolorystyce, które tworzy spójną kompozycję wraz z imitującą drewno posadzką oraz cegłą na ścianach. Meble są lekkie – podkreślają to ich ażurowe formy i stelaże. Dzięki temu, a także dzięki otwartej, wysokiej przestrzeni, ograniczonej z jednej strony balustradą, przestrzeń mogła zostać wypełniona dużą ilością mebli nie wprowadzając jednocześnie poczucia chaosu i nadmiaru.
Charakterystycznym elementem, który pojawia się w aranżacji, jest wykończenie w postaci miedzianych elementów konstrukcyjnych. Ich obecność inspirowana jest historią obiektu, która związana jest z przemysłem oraz z rewitalizacją i zaadaptowaniem budynku do potrzeb komercyjnych. Miedziane elementy nawiązują do starych urządzeń browarniczych, które pierwotnie wypełniały obiekt Starego Browaru.
Projekt: mode:lina
Realizacja: sierpień 2018
Lokalizacja: Poznań
Powierzchnia: 450 m2
Źródło: modelina-architekci.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Pracownia Tom Dixon’s Design Research Studio zaprojektowała wnętrza restauracji Éclectic...
czytajZakończono pierwszy etap realizacji projektu obejmującego rewitalizację reprezentacyjnej wilii Neumanna...
czytajMoya Matcha Oleandrów to nowe miejsce w Warszawie, a już...
czytajJedną z ciekawszych transformacji, jakie miały miejsce w ostatnich latach...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz