Kraft, to miejsce na kulinarnej mapie Radomia pod każdym względem nowe. W pomieszczeniach dawnej kuźni powstała przestrzeń łącząca w sobie współczesne wydanie polskiej i światowej kuchni z interaktywnym miejscem służącym do kulinarnych warsztatów.
Lokal jest połączeniem luźnych skojarzeń co do historii miejsca z kosmopolitycznym wnętrzem nawiązującym do luksusowych restauracji na światowym poziomie. Kraft i jego wnętrze są wynikową wielu, czasami sprzecznych inspiracji. Z jednej strony jest to miejsce mocno wpisane w kontekst i historię dawnej kuźni i postindustrializmu, z drugiej natomiast stawiające na luksusowy charakter i nieprzeciętną jakość. Stąd lampy w stylu art deco, czy obicia ze skóry nawiązujące do końskich siodeł.
Nazwa lokalu odnosi się przede wszystkim do jakości, zarówno proponowanych potraw jak i wnętrz, zaprojektowanych i wykonanych z precyzją i pieczołowitością. Wnętrze przemawia stonowaną i chłodną kolorystyką granatu, błękitu i szarości, przełamanej mosiężnymi i drewnianymi elementami w ciepłych odcieniach. Użycie materiałów nawiązuje do lokali w stylu nowojorskim i chicagowskim: chrom, lustro, blacha.
Nawiązania do industrialnego charakteru są delikatne. Na przykład zastosowane lampy kojarzące się z fabrycznymi przestrzeniami mają refleksyjny połysk. Zestawiono je z żyrandolem luźno nawiązującym do art deco oraz z dekoracyjnymi ażurowymi ściankami w geometryczne kształty, wypełnione szkłem w kolorze miodu i grafitu. Podział ścian ogranicza się do lakierowanej bezbarwnie lamperii z naturalnej blachy, przechodzącej w obudowę baru i kuchni.
Wyższe piętro jest przestrzenią konsumpcyjną z możliwością aranżacji na warsztaty kulinarne i szkołę gotowania. Długie, drewniane stoły ocieplają wnętrze, utrzymane w kolorystyce pierwszej kondygnacji: ciemno granatowy sufit i ściany w kolorze rozbielonego błękitu. Podłoga z lastriko została ułożona w geometryczny wzór, pojawiający się na suficie w formie sztukaterii.
Stoły wykonano na zamówienie z forniru kładzionego w różnych kierunkach, tworzącego geometryczne wzory na blatach z mosiężnymi okuciami.
Kraft Bistro
Projekt wnętrz: Piotr Paradowski Biuro Projektowe
Powierzchnia: sala konsumpcyjna parter: 97 m2, sala konsumpcyjna piętro: 143 m2, kuchnia + zaplecze: 90 m2
Lokalizacja: Radom
Realizacja: marzec 2017
Zdjęcia: PION
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sprawdź również: Syncret według Piotra Paradowskiego
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
W aranżacji wykorzystano dwie palety kolorystyczne odpowiadające funkcjom przestrzeni. Charakterystyczne...
czytajNiegdyś rezydencja biskupa, XVII-wieczna budowla miejska czyli Hôtel Dupanloup w...
czytajTerminal zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Skidmore, Owings & Merril to...
czytajRóżowo, złoto, błyszcząco. Barokowy przepych w każdym calu. Zaprojektowany przez...
czytaj
Ilość komentarzy: 0