Campo to współczesny grill house serwujący argentyńskie steki i autorskie menu z akcentami kuchni Ameryki Południowej. Zaprojektowana przez BUCK.STUDIO wrocławska restauracja wygrała nagrodę w kategorii 'Restaurant' w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie, konkurując z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hong Kongu.
Przestronne, utrzymane w ciemnej kolorystyce, wykończone szlachetnymi, naturalnymi materiałami wnętrze odzwierciedla prostotę, szczerość i szacunek do natury – najważniejsze wartości, które definiują Campo. Są one widoczne także w menu z daniami przygotowanymi w duchu comfort food, w których najwyższej jakości argentyńskiej wołowinie towarzyszą lokalne produkty, sezonowe owoce i warzywa oraz wyjątkowy wybór win, z których wiele jest organicznych.
Do natury nawiązuje także nazwa lokalu, która w językach iberoamerykańskich oznacza pole, obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin lub hodowlę bydła. Szczerość i prostota widoczne są nie tylko w nazwie i estetyce wnętrza ale także w jego układzie funkcjonalnym. Transparentny za sprawą w pełni przeszklonych witryn lokal został podzielony na dwie klarowne strefy. Centralnie usytuowaną kuchnię wraz z zapleczem, toaletami i szatniami zamknięto w drewnianym, obudowanym boazerią kubiku, który od frontu otwiera się efektownym regałem na salę konsumpcyjną. Niemal 14 metrowy regał symbolizuje otwartość i domową atmosferę. Dobrze widoczny dla gości, pełni funkcję baru, w którym przechowywane jest wino, przygotowywane są napoje, krojony jest chleb i serwowane są przekąski. Regał jest także łącznikiem sali z dobrze widoczną dzięki dużemu oknu kuchnią.
Strefowanie funkcjonalne podkreśla także zróżnicowanie materiałów wykończeniowych. Szlachetna dębowa podłoga, skórzane sofy stojące na tle z ręcznie układanej mozaiki z czarnych otoczaków oraz lekka, stalowa zabudowa z neonem charakteryzują strefę sali konsumpcyjnej. W strefie kuchni i regału grafitowa posadzka z lastryko sąsiaduje z drewnianą konstrukcją regału i boazerią kubika.
Sala konsumpcyjna została zorganizowana tak by oferować różnorodne strefy dostosowane charakterem do wszelkiego rodzaju spotkań. Usytuowane pod ścianą sofy doskonale nadają się na biznesowy lunch lub kolację z przyjaciółmi, niewielkie stoliki w sąsiedztwie neonu to dobry wybór na romantyczną randkę, okrągłe stoły sprawdzają się z kolei podczas rodzinnych obiadów, a wysoki stół barowy jest idealny do degustacji wina i przekąsek w większym gronie znajomych.
Całość projektu charakteryzuje ogromna dbałość o detale – widoczna zarówno w serwowanych daniach, obsłudze, jak i w sposobie wykończenia mebli oraz doborze wyposażenia, z którego większość (żyrandole, stoły, stoliki, pomocniki kelnerskie) została zaprojektowana i wykonana przez lokalnych rzemieślników specjalnie dla Campo.
Detale odgrywają także ważną rolę w identyfikacji wizualnej lokalu. Karty menu, podkładki na sztućce czy uniformy obsługi, wykorzystując charakterystyczne we wnętrzu naturalne materiały takie jak drewno, mosiądz i skóra, podkreślają prostotę i naturalność całego konceptu.
CAMPO Modern Grill
Projekt wnętrz: BUCK.STUDIO
Powierzchnia: 210 m2
Lokalizacja: Wrocław
Realizacja: 2016
Zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki
źródło: materiały BUCK.STUDIO
Sprawdź również: Zachodni Brzeg w Warszawie
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Ponad 200 sztuk starych drzwi, okna i rolety – to...
czytajLegendarne miejsce spotkań bohemy warszawskiego Mokotowa zostało zrewitalizowane według projektu...
czytajOsoby spacerujące po bulwarach wiślanych mogą wstąpić na kawę do...
czytajPracownia Forbis Group wykonała projekt lokalu Fort Vino z myślą...
czytaj
Ilość komentarzy: 0