Campo to współczesny grill house serwujący argentyńskie steki i autorskie menu z akcentami kuchni Ameryki Południowej. Zaprojektowana przez BUCK.STUDIO wrocławska restauracja wygrała nagrodę w kategorii 'Restaurant' w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie, konkurując z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hong Kongu.
Przestronne, utrzymane w ciemnej kolorystyce, wykończone szlachetnymi, naturalnymi materiałami wnętrze odzwierciedla prostotę, szczerość i szacunek do natury – najważniejsze wartości, które definiują Campo. Są one widoczne także w menu z daniami przygotowanymi w duchu comfort food, w których najwyższej jakości argentyńskiej wołowinie towarzyszą lokalne produkty, sezonowe owoce i warzywa oraz wyjątkowy wybór win, z których wiele jest organicznych.
Do natury nawiązuje także nazwa lokalu, która w językach iberoamerykańskich oznacza pole, obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin lub hodowlę bydła. Szczerość i prostota widoczne są nie tylko w nazwie i estetyce wnętrza ale także w jego układzie funkcjonalnym. Transparentny za sprawą w pełni przeszklonych witryn lokal został podzielony na dwie klarowne strefy. Centralnie usytuowaną kuchnię wraz z zapleczem, toaletami i szatniami zamknięto w drewnianym, obudowanym boazerią kubiku, który od frontu otwiera się efektownym regałem na salę konsumpcyjną. Niemal 14 metrowy regał symbolizuje otwartość i domową atmosferę. Dobrze widoczny dla gości, pełni funkcję baru, w którym przechowywane jest wino, przygotowywane są napoje, krojony jest chleb i serwowane są przekąski. Regał jest także łącznikiem sali z dobrze widoczną dzięki dużemu oknu kuchnią.
Strefowanie funkcjonalne podkreśla także zróżnicowanie materiałów wykończeniowych. Szlachetna dębowa podłoga, skórzane sofy stojące na tle z ręcznie układanej mozaiki z czarnych otoczaków oraz lekka, stalowa zabudowa z neonem charakteryzują strefę sali konsumpcyjnej. W strefie kuchni i regału grafitowa posadzka z lastryko sąsiaduje z drewnianą konstrukcją regału i boazerią kubika.
Sala konsumpcyjna została zorganizowana tak by oferować różnorodne strefy dostosowane charakterem do wszelkiego rodzaju spotkań. Usytuowane pod ścianą sofy doskonale nadają się na biznesowy lunch lub kolację z przyjaciółmi, niewielkie stoliki w sąsiedztwie neonu to dobry wybór na romantyczną randkę, okrągłe stoły sprawdzają się z kolei podczas rodzinnych obiadów, a wysoki stół barowy jest idealny do degustacji wina i przekąsek w większym gronie znajomych.
Całość projektu charakteryzuje ogromna dbałość o detale – widoczna zarówno w serwowanych daniach, obsłudze, jak i w sposobie wykończenia mebli oraz doborze wyposażenia, z którego większość (żyrandole, stoły, stoliki, pomocniki kelnerskie) została zaprojektowana i wykonana przez lokalnych rzemieślników specjalnie dla Campo.
Detale odgrywają także ważną rolę w identyfikacji wizualnej lokalu. Karty menu, podkładki na sztućce czy uniformy obsługi, wykorzystując charakterystyczne we wnętrzu naturalne materiały takie jak drewno, mosiądz i skóra, podkreślają prostotę i naturalność całego konceptu.
CAMPO Modern Grill
Projekt wnętrz: BUCK.STUDIO
Powierzchnia: 210 m2
Lokalizacja: Wrocław
Realizacja: 2016
Zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki
źródło: materiały BUCK.STUDIO
Sprawdź również: Zachodni Brzeg w Warszawie
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Biuro, to miejsce, w którym spędza się wiele godzin w...
czytajWnętrza wrocławskiego biura Acturis Poland zostały "uszyte na miarę". Zobaczcie,...
czytajW meksykańskim San Pedro powstał concept store, który jest połączeniem...
czytajProjekt pt. i2R laboratory autorstwa architektów ze Studia GGSV to...
czytaj
Ilość komentarzy: 0