Projekt restauracji Ed Red w Warszawie opracowany został przez pracownię Grycaj Design wspólnie z Grzegorzem Kłosem właścicielem lokalu, jako kontynuacja projektu zrealizowanego dwa lata wcześniej w Krakowie. Nowy lokal znalazł swoje miejsce w otoczonej kwiaciarzami i wypełnionej świeżymi warzywami zabytkowej Hali Mirowskiej.
Hale Mirowskie to dwie bliźniacze hale targowe (hala zachodnia i wschodnia) znajdujące się na warszawskim Mirowie. Wybudowane zostały w latach 1899–1902, a ich projektantami byli: Bolesław Milkowski (konstrukcja), Ludwik Panczakiewicz (elewacje), Apoloniusz Nieniewski oraz Władysław Kozłowski. Projekt w dużej mierze opierał się na wcześniejszych założeniach Stefana Szyllera. Hale składające się z dwóch budynków o długości 95,4 m i szerokości 42,8 m. były najwiekszym w Warszawie obiektem handlowym, aż do częściowego zniszczenia w 1944 roku. W latach 60. XX wieku do fasady hali zachodniej dodano duży modernistyczny betonowo-szklany pawilon handlowy. To właśnie w nim znalazła swe miejsce restauracja Ed Red.
Przestrzeń restauracyjna zajmuje około 700 m2. Tworzy ją ogromna sala, granicząca z jednej strony z otwartą kuchnią a z drugiej z dwoma VIP-roomami. Sala została podzielona na strefy poprzez zastosowanie róznego rodzaju stolików i siedzisk. Klienci mogą zająć miejsca zarówno na wygodnych, tapicerowanych sofach, jak i przy stolikach z krzesłami oraz przy długim barze.
Wzdłuż centralnej części sali ustawiono rząd prostych, drewnianych stolików, które dzięki kółkom i szynom w podłodze można konfigurować w stół dowolnej długości.
Mozaika na ścianie przedstawiająca walkę bokserów to odwołanie do pojedynków pięściarskich, które jeszcze kilkanaście lat temu odbywały się w hali wschodniej, zwanej Halą Gwardii. W 1953 w hali tej odbyły się X Mistrzostwa Europy w Boksie.
Wiele elementów zastosowanych we wnętrzu nawiązuje do przeszłości. Jednym z nich jest neon ze sztandarowym hasłem Ed Reda – Nice to meat you. Stary parkiet, pomiędzy płytami oryginalnej podłogi pochodzi z hali gimnastycznej jednej ze szkół. Surowe deski boazerii, dzięki różnym farbom i bejcom tworzą malowniczy szlak na jednej ze ścian.
Do restauracji prowadzi osobna klatka schodowa. Metalowe schody, olejna lamperia w kolorze seledynowym, kawałki oryginalnej lastrikowej podłogi oraz lampy pamiętające czasy PRL-u wprowadzają gości w klimat miejsca. Tuż przy drzwiach restauracji, obok szatni znajduje się wielka lodówka, w której sezonowane jest mięso.
Restauracja Ed Red
Projekt wnętrz: Grycaj Design
Współpraca: Grzegorz Kłos
Powierzchnia: 700 m2
Realizacja: 2016
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Dawid Zuchowicz, dzięki uprzejmości Grycaj Design oraz Ed Red
Sprawdź również: Cargo Grill & Deli w dawnej fabryce tytoniu
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Pracownia MEEKO Architekci stworzyła projekt nowej siedziby firmy R&S. Biuro...
czytajLondyńska agencja Priestmangoode podjęła się zaaranżowania wnętrza nowego boeinga A380...
czytajWnętrza baru Duke of Montrose to trójwymiarowa interpretacja popularnego dwuwymiarowego...
czytajEstetyczna, funkcjonalna i proekologiczna architektura edukacyjna we wnętrzach Auli Widowiskowo-Dydaktycznej...
czytaj
Ilość komentarzy: 0