We wnętrzu zabytkowej kamienicy na poznańskich Jeżycach architekci z biura mode:lina™ na 90 m2 powierzchni zaprojektowali rozbudowany program delikatesów, kawiarni oraz przestrzeni sommelierskich warsztatów. Inspirując się atmosferą i estetyką zabytkowej włoskiej architektury, projektanci sięgnęli do najbardziej tradycyjnych dla niej rozwiązań materiałowych – szarego kamienia oraz naturalnego drewna.
Delikatesy Peretti to miejsce dedykowane wszystkim pasjonatom kuchni włoskiej. Projektanci odzwierciedlili w nim elegancki klimat nowej marki oraz pełne pasji podejście właścicieli.
Jako, że to sprzedawane produkty grają pierwsze skrzypce, do ich ekspozycji posłużyły wysokie regały, przed którymi stanęła wyspa na sezonowe produkty. Salę wina wyróżniają głębokie drewniane regały idealnie dopasowane do przechowywania wina z niemal całej Italii. Dzięki przejrzystości ekspozycji bez problemu można odnaleźć butelkę ze swojego ulubionego regionu.
Wszystkie strefy delikatesów łączy płynnie przechodzący między posadzką i ścianami szary kamień, a do każdej z nich prowadzą wysokie portale. Dla kontrastu z jasną neutralną kolorystyką wnętrza, meble, elementy oświetlenia oraz detale utrzymano w czarnej kolorystyce.
Delikatesy włoskie Peretti
Projekt wnętrz: mode:lina™ / Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin
Powierzchnia: 90 m2
Realizacja: luty 2017
Lokalizacja: Poznań
Zdjęcia: Patryk Lewiński
Sprawdź również: Scena i widownia w Akademii Kulinarnej
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Zakończono rozbudowę i remont Duńskiego Centrum Nauki Eksperymentarium w Hellerup....
czytajW centralnej Polsce powstała nowa scena kulinarna. Architektom z biura...
czytajPrezentowany wystrój restauracji, znajdującej się w norweskiej miejscowości Jessheim został...
czytajZ ponad dwustu sześcianów, których układ powstał w oparciu o...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz