Mango Vegan jest siecią kilku lokali streetfoodowych ze zdrową żywnoscią vegańską. Tym razem na lokalizację baru Mango wybrano niedużą przestrzeń w Hali Nowe Koszyki w Warszawie. Projekt wykonała pracownia MFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci.
Projekt musiał być dopasowany do industrialnego charakteru hali oraz wymagań estetycznych i czasowych narzuconych przez właścicieli przestrzeni Nowych Koszyków. Pomysł na aranżację lokalu wziął się z pośrednich inspiracji uprawą roślin, warzyw i owoców, z których przyżądzane są vegańskie specjały w lokalu. Przestrzennie obiekt przywodzi na myśl szklarnię. To w jej ramach rozplanowano całość. Dodatkowym odniesieniem jest forma straganu, kóra wpisuje się w dawną funkcję targową Hali Koszyki.
Stalowy stelaż z kątowników jest rusztem dla baru i dla tablicy z aktualnym menu za plecami sprzedawcy. Do tej konstrukcji zostały przymocowane tafle szkła o zróżnicowanej przeźiernosci i fakturze. W miejscach gdzie nie ma szkła zastosowano mocowania na doniczki z ziołami. Na blacie zaprojektowano koszyki z siatki stalowej do eksponowania produktów i owoców. Dobór materiałowy i kolorystyczny musiał być zaakceptowany przez właściciela hali. Nad lokalem umieszczono świecący na biało neon z logo miejsca. Stal użyta w projekcie jest surowa, bez użycia lakieru.
Dla przełamania industrialnego charakteru projektu wykorzystano drewniane elementy. Obudowa frontu i blatu baru została wykonana z litych desek dębowych powlekanych bezbarwnym lakierem w macie.
Mango Vegan
Projekt wnętrz: MFRMGR Frejda & Gratkowski Architekci / Marta Frejda , Michał Gratkowski
Współpraca: Klaudia Zyza
Realizacja: 2016/2017
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: PION
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Palacze nie są mile widziani. Zataczający coraz szersze kręgi zakaz...
czytajPrzez wiele lat projektanci SRDK Architekci Studio Śródka mieli swoje...
czytajW warszawskim biurze Takeda minimalistyczne wnętrza nawiązują do japońskich korzeni...
czytajW czasach, kiedy ludzie, otaczani zewsząd najnowszą technologią, coraz bardziej...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz