Z jednej strony przytulna, gdzie zawsze można mieć wszystko na wyciągniecie ręki, z drugiej strony ograniczona niewielką powierzchnią. Jak urządzić funkcjonalnie małą przestrzeń, aby kuchnia była przyjazna i ergonomiczna?
Organizowanie miejsca w kuchni o małej powierzchni oznacza takie jej zagospodarowanie, aby wszystko było uporządkowane i znajdowało się w zasięgu ręki. Umożliwiają to niestandardowe, ale funkcjonalne rozwiązania. Idealnie nadają się do tego mechanizmy podblatowe, które sprytnie ukryte w szafkach pozwalają zaoszczędzić powierzchnię, ułatwiają przygotowywanie posiłków i zapewniają miejsce do ich spożywania. Mechanizmy są zaprojektowane w ten sposób, aby zajmować jak najmniej przestrzeni. Wysuwamy je z szafki tylko wtedy gdy są potrzebne.
W małej kuchni nie należy przesadzać z nadmierną aranżacją mebli. Tutaj maksyma „im mniej tym lepiej” sprawdza się w największym stopniu, nie tylko ze względów estetycznych. Niewielka powierzchnia wymusza oszczędność w projektowaniu. Usuwanie zbędnych elementów jest konieczne przede wszystkim po to, aby wygospodarować jak największą powierzchnię roboczą. Optymalnym rozwiązaniem jest wykorzystanie wysokiej zabudowy. W tym wypadku świetnie się sprawdzają wąskie systemy. Wysokie i bardzo pakowne szafki pomieszczą sporą ilość produktów, które można łatwo uporządkować i mieć do nich zawsze szybki dostęp.
Doskonałym pomysłem, który gwarantuje zagospodarowanie miejsca są szafki narożne. W przypadku małych kuchni idealnie sprawdza się obrotnica, która umożliwia maksymalne wykorzystanie powierzchni w rogach nawet niewielkiego pomieszczenia. Składające się i obracające wewnątrz fronty nie zajmują miejsca i nie zaburzają ergonomii powierzchni niewielkich kuchni.
Kolejnym praktycznym rozwiązaniem dla małej kuchni są systemy relingowe, w których miejsce znajdą drobne akcesoria kuchenne, a nawet tablet. Uporządkowane drobiazgi zawieszone w jednej linii nie tylko zapewnią ergonomię w kuchni, ale również mogą być jej ozdobą.
Niezależnie od tego czy mamy małą czy dużą kuchnię potrzebujemy sposobu na praktyczne przechowywanie sztućców i innych przyborów kuchennych. Dobrze zorganizowana szuflada zapewnia utrzymanie wszystkich sztućców i akcesoriów na miejscu. Warto zaopatrzyć ją więc w odpowiedni wkład.
W małej kuchni problematyczna może okazać się kwestia związana z odpadami. Rozwiązaniem będzie tu takie zaaranżowanie szafek podblatowych, w których znajdzie się miejsce np. na zestaw pojemników wstawianych do szuflady. Ze względu na ograniczoną powierzchnię kosz nie powinien zajmować zbyt wiele miejsca.
Mała kuchnia jest wymagająca dla projektanta. Jednak dzięki dobremu pomysłowi może okazać się nie tylko ergonomiczna, ale i piękna. Jedno jest pewne – w tym przypadku kreatywne rozwiązania są szczególnie istotne. Muszą bowiem na niedużej przestrzeni zapewnić wszystkie funkcje dużego pomieszczenia.
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Aranżacja wnętrza, w którym użyto tylko jednego lub dwóch kolorów...
czytajObecnie tapetą ozdabia się najczęściej pewien fragment pokoju – jedną...
czytajAby porcelana służyła nam przez wiele lat warto zastosować się...
czytajEksperci branży elektroinstalacyjnej potwierdzają, że sporej części pożarów można byłoby...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz