Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja. Te trzy określenia były inspiracją i motywem przewodnim projektu wnętrz Fedde Bistro. Ważnym aspektem, który miał również wpływ na powstanie projektu była lokalizacja. Centrum Gdyni, ul. Świętojańska i charakterystyczne położenie w sąsiedztwie Pomnika Harcerzy oraz Kamiennej Góry zobowiązywało do przyjęcia pewnych założeń. Projekt wnętrz wykonali Maciek Ryniewicz i Rafał Kaletowski.
Charakter wnętrza nawiązuje do gdyńskiego modernizmu, który jest wizytówką Gdyni. Sam lokal naładowany jest mnóstwem detali i szczegółów odwołujących się do gdyńskiej architektury pierwszej połowy XX wieku. Inspiracje te można zauważyć zarówno w skali całego założenia, jak i samych materiałach wykończeniowych. Surowe elementy takie jak odsłonięte miejsca gdzie widać beton lub instalacje zostały przełamane delikatnymi i eleganckimi krągłościami widocznymi w konstrukcji baru, ścian, sufitu oraz dodatków takich jak oświetlenie.
Drobne mosiężne akcenty dodają wnętrzu elegancji i szyku, a marmurowe elementy - odrobiny luksusu. Ukłonem w stronę gdyńskich tradycji architektonicznych jest zastosowanie posadzki lastrykowej, która pojawiała się niemalże w każdej przedwojennej kamienicy w Gdyni.
Układ funkcjonalny bistro tworzy kameralny klimat z możliwością podglądania tego, co dzieje się w kuchni. Sala podzielona została na dwie strefy, które w nieznaczny sposób różnią się od siebie. Połączenie tych rozwiązań tworzy spójną całość o ponadczasowym klimacie z delikatnym charakterem gdyńskiego modernizmu.
Fedde Bistro to lokal, którego ojcem jest mistrz sztuki kulinarnej - Jacek Fedde. Po latach poszukiwań idealnego miejsca na restaurację, zdecydował się wraz z restauratorką Julitą Żbikowską na otwarcie klasycznego bistro w Gdyni w Baltiq Plaza.
Kuchnia Jacka Fedde to suma jego doświadczeń, a że w ciągu swojej kilkunastoletniej już kariery zdarzyło mu się pracować w restauracjach irlandzkich, francuskich a nawet na Karaibach – jego dania cechuje niczym nieskrępowana swoboda, fantazja i koloryt. Ziemniaki gotuje metodą podpatrzoną od najlepszych szefów, marmoladę z mango przygotowuje na sposób mieszkańców Goa, ale dorsza już po kaszubsku. I to właśnie oraz świeżość, lokalność produktów w rozumieniu Jacka Fedde stanowi kuchnię autorską, którą proponuje w Gdyni.
Restauracja Fedde Bistro
Projekt wnętrz: Maciej Ryniewicz i Rafał Kaletowski
Realizacja: lipiec 2016
Zdjęcia: Tom Kurek
Lokalizacja: Gdynia
źródło: Fedde Bistro
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Wizyta w Instytut MAÉ to prawdziwa gratka dla zmysłów,...
czytajDujiangyan Zhongshuge to dwupiętrowy obiekt sprawiający wrażenie katedry, w której...
czytajNie ma się co dziwić, że studio Massive Design, zainspirowało...
czytajWystawa jest pełna nasyconych kolorów, wysokich ścian i ujmujących detali....
czytaj
Ilość komentarzy: 0