W Barcelonie powstała oryginalna restauracja fast food. Założeniem projektu było połączenie smaku najlepszej hiszpańskiej szynki i chleba z miłością Katalończyków do jazdy rowerem. Projekt stworzyła pracownia External Reference Architects.
Architekci poprzez swój kontrowersyjny projekt chcieli podkreślić, że wyjątkowość mięsa serwowanego w restauracji jest uzależniona od jego pochodzenia. Szczęśliwe świnie od których pochodzi mięso ukazane są w formie muralu.
Wiszące szynki w kolorowych pokrowcach stały się ozdobą sufitu.
Na podłodze restauracji znajduje się system oznakowania nawiązujący do ulicy i parkingu dla rowerów.
Siedziska z siodełkami rowerowymi przywołują na myśl rowery zaparkowane przy ścianie.
Odkryta cegła i napis na ścianie to równiez nawiązanie do klimatu ulicy.
Projekt wnętrza: External Reference Architects
Powierzchnia: 40 m2
Realizacja: 2015
Zdjęcia: Lorenzo Patuzzo
Lokalizacja: Barcelona
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Nowe bistro Nie/Mięsny znajduje się w Gdańsku Oliwie. Wyróżniającymi je...
czytajProjekt Nispetiye No12. autorstwa pracowni Ofist został finalistą w kategorii...
czytajOddany do użytku jesienią 2017 roku, wrocławski budynek Medicus mieści...
czytajPrzestronne i jasne pomieszczenia szpitala pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zaprojektowano...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz